• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Omstridd asyllag antagen i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Det världskända ”smyckeförslaget” klubbades av danska folketinget i dag. Men regeringens väg för att ge polisen möjlighet att konfiskera asylsökandes värdesaker har stött på flera hinder.

Statsministern har kallat förslaget för ”det mest missförstådda lagförslaget i Danmarks historia”. Men i dag röstade politikerna i folketinget igenom de kontroversiella åtstramningarna i landets asylpolitik.

För stunden är åtstramningarna i ”lag 87” tillräckliga, tycker statsminister Lars Løkke Rasmussen.

ID-kontroller vid Öresundsbron

– Finns det plats att strama åt mer? Det kan jag inte se framför mig just nu. Nu ska vi anta dessa regler, som ska se till att Danmark inte framstår som onödigt attraktivt, sade statsministern före omröstningen enligt Ritzau.

Därmed avvisar han indirekt Dansk Folkepartis önskan: Att strama åt asylpolitiken ytterligare.

Skärpta krav

Förslaget innehåller bland annat åtstramade asylregler, begränsade uppehållstillstånd, längre väntetid innan familjer kan återförenas, skärpta krav för att uppnå permanent uppehållstillstånd och att de flyktingar som kan, ska bidra till att bekosta sitt eget uppehälle.

Vidare sänks den ersättning som utgår till asylsökande med 10 procent, staten slutar betala resorna när familjer ska återförenas samt att man ska bedöma ”integrationspotentialen” hos en person innan denne kan bli utvald som kvotflykting.

Lagen, som träder i kraft redan nästa vecka, gör det bland annat möjligt för myndigheterna att beslagta större mängder kontanter och vissa värdeföremål från flyktingar.

Efter kritik har dock värdegränsen för när personliga ägodelar ska kunna tas i beslag höjts från 3.000 till 10.000 danska kronor. Man har också skrivit att ”föremål med särskilt högt affektionsvärde” inte ska kunna konfiskeras, oavsett värde. Som exempel nämns ”vigsel- och förlovningsringar, familjeporträtt, hedersutmärkelser och liknande”.

Hård debatt

Trots de mildare skrivningarna var debatten i folketinget hård in i det sista, men en majoritet bestående av regeringspartiet Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance och Socialdemokraterna röstade för åtstramningarna.

Skärpningarna i flyktingpolitiken har orsakat ramaskrin både i Danmark och i utlandet, inte minst mot uppgifterna att flyktingarnas vigselringar skulle kunna tas i beslag. Och dagens debatt hann knappt börja innan det påstods att inga smycken över huvud taget ska konfiskeras, efter en direkt fråga till regeringspartiet från Alternativet – ett av de kritiska partierna.

– Vi kommer inte ta smycken från folk, sade Venstres politiske ordförande Jakob Elleman-Jensen och förklarar att smycken per definition har ett affektionsvärde.

Principerna tillämpas i Schweiz och tyska delstater

I Schweiz får en asylsökande inte ha mer än 1.000 schweizerfranc (8.540 kronor) i kontanter om man ska hjälp från samhället. Regeln finns inskriven i den schweiziska asyllagen.

Vid ankomst konfiskeras överskottet mot ett kvitto. Den som lämnar landet inom sju månader får pengarna tillbaka. I Schweiz ska den som får ett jobb också lämna tio procent av sin lön till schweiziska myndigheter.

I Tyskland är reglerna olika för delstaterna. I de två sydliga delstaterna Bayern och Baden-Württemberg måste flyktingarna lämna ifrån sig sina kontanter och värdeföremål till polisen vid inresa.

I Bayern får man behålla 750 euro (ca 7.000 kronor) och i grannstaten Baden-Württemberg endast 350 euro (ca 3.300 kronor).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet