I området Pankow i östra Berlin, en halvtimmes bilresa från händelsernas centrum, ligger Khadija-moskén, en moské för det pakistanska samhället i Berlin.
När moskén byggdes 2008 möttes den av häftiga protester. Människor hade terrorattacken i New York den elfte september i minnet och var rädda, berättar Atia Sadiq, som är aktiv i moskén.
– De som bodde här i området var inte glada. De var rädda att någon terroristorganisation skulle tillverka bomber i moskén. Fördomar finns överallt.
”Allt vi arbetat för kan brytas ner”
Men genom att aktivt arbeta med att bjuda in de som bor i närheten till moskén lyckades den muslimska församlingen lugna kritikerna. Sedan dess har relationerna med grannarna varit goda.
Nu snart tio år senare, dagarna efter lastbilsattacken under julmarknaden i västra Berlin, är Atia Sadiq rädd att motsättningarna i samhället ska öka och att misstänksamheten mot muslimer i synnerhet ska blossa upp igen.
– Efter en sådan här händelse kan allt vi har arbetat för brytas ner. Människor har svårt att skilja på islam och islamism, säger Atia Sadiq.
– Men jag tror att det beror på hur mycket kontakt man har med det muslimska samhället.
Myndigheterna efterlyser misstänkt
Ännu har ingen gripits för lastbilsattacken, men nu har federala åklagare i Tyskland gått ut med namn och bild på den 24-årig tunisiern Anis Amri, som är internationellt efterlyst misstänkt för lastbilsattacken mot en julmarknaden.
Polisen varnar att mannen kan vara beväpnad och farlig och erbjduer cirka en miljon kronor i belöning för tips som leder till att mannen kan gripas. Samtigt betonar man att det inte är klarlagt att 24-åringen är den som är ansvarig för dådet.
Pakistanier pekades ut
Direkt efter dådet greps också en asylsökande man från Pakistan, som senare släpptes. Att den misstänkte pekades ut som pakistansk påverkade församlingen.
–Vi blev chockade. Vi har flyktingar som kommer till moskén och vi var rädda att något skulle hända eftersom vi inte ser ut som ”vanliga människor” här. Vi var rädda att vi skulle mötas av hat från människor från den politiska högerkanten, säger Atia Sadiq.
Kritiserar media
Hon är kritisk till att medierna så snabbt gick ut med nationalitet på den man som först greps, och att att de nu valde att göra samma sak igen innan polisen bekräftat att mannen är ansvarig för dådet.
– De borde inte gå ut med den informationen, det är inte nödvändigt. De flyktingar som kommer till Tyskland har det redan svårt. De har lämnat allt för att söka frihet här, de gör det inte för att det är kul.
AfD lägger ansvaret på Merkel
Redan innan dådets motiv har slagits fast har den högerpopulistiska nykomlingen på den politiska kartan, partiet Alternativ för Tyskland, AfD, förklarat att regeringen med Angela Merkel i spetsen bär ansvar och är medskyldig för det som hänt. Anledningen: Den rådande flyktingpolitiken.
– Tyskland är inte längre säkert, sade Frauke Petry, partiordförande för AfD, efter attentatet.
”Enkla lösningar på svåra problem”
Under onsdagskvällen kommer gruppen ”En procent” att organisera en demonstration mot Merkels flyktingpolitik där ledare för AfD kommer att närvara. Samtidigt hålls en demonstration under parollen ”Stäng gränserna – det är blod på Merkels händer”.
– Populistpartierna presenterar enkla lösningar på svåra problem. AfD surfar bara på vågen, säger Atia Sadiq.
Hon besökte Breitscheidplatz på tisdagen, ett dygn efter attacken, tillsammans med organisationen Muslimer för fred. Hon säger att hon känner att hon som muslim måste visa att hon tar avstånd mot islamism.
– Jag tänker så här: Om människor har sina rädslor är det inte för att de är oförskämda utan för att de inte vet bättre. Det är vår plikt att visa att det finns en fredlig islam. Det kanske inte är vårt ansvar egentligen, men det hjälper oss att nå ut till människor som har fördomar mot oss.
”Jag är stolt över vårt samhälle”
Atia Sadiq, född och uppväxt i Berlin med föräldrar från Pakistan, har liksom många andra Berlinbor starka känslor för julmarknaden där minst tolv människor dödades i måndags.
– Sedan jag var barn har vi alltid gått dit med familjen och åkt karusell och ätit sötsaker, det är minnen som är så kopplade till barndomen. Nu var allt nedsläckt och stängt. Det gjorde mig så ledsen.
Nu hoppas Atia Sadiq på att landet inte ska splittras ytterligare.
– Många människor ser aldrig muslimer, men jag tror att Berlin som är en sådan multikulturell stad kan komma över en sådan här attack. Jag är stolt över vårt samhälle.