Foto: TT

Massgravar hittade i Malaysia

Uppdaterad
Publicerad

Vi kommer att hitta de skyldiga. Det är beskedet från Malaysias premiärminister Najib Razak, efter 139 massgravar hittats i landets norra delar.

Polisen beskriver massgravarna som makabra. Enligt internationella medier ska flera förmultnade kroppsdelar hittats. Det är dock oklart hur många människor som kan ha begravts. 139 massgravar och 28 människosmugglarläger har hittats i norra Malaysia, berättar landets rikspolischef Khalid Abu Bakr.

– Det är en otroligt tragisk syn, vi kunde aldrig förbereda oss på en sådan grymhet, säger Abu Bakr.

Båtflyktingar i Asien

Malaysias inrikesminister säger i ett uttalande att en av lägren kan rymma uppemot 300 människor, uppger tv–kanalen al–Jazeera.

Massgravarna hittades i en avlägsen del i norra Malaysia. Vissa av gravarna ligger bara ligger några hundra meter från de som tidigare har hittats i Thailand – i ett område som uppges ha stark militär närvaro.

– Jag är inte förvånad. Under den senaste tiden har det varit många rohingya eller bangladeshier, säger Abdul Rahman Mahamud, invånare i byn Perlis till nyhetsbyrån AFP.

”Kommer utreda”

Området är svårtillgängligt och flitigt använt av människosmugglare. Läget gör också att den brottsplattsundersökning som inletts kommer att ta lång tid. Enligt polisen pekar mycket på att lägret nyligen övergetts. Man har bland annat hittat ruttet livsmedel och stora mängder ris. Dessutom har man hittat leksaker, vilket pekar på att barn har bott i lägret.

Kritiker menar att korruption kan ligga bakom att lägren har tillåtits finnas kvar.

– Vi kommer att utreda, och vi kommer inte att ha överseende med någon, inklusive malaysiska tjänstemän, säger landets polischef Khalid Abu Bakar.

Offensiv mot smugglarna

Malaysia är ett av flera länder i området som nu gått på offensiven mot människosmugglare efter att Thailand tidigare i månaden skärpt insatserna mot människohandeln. Tillslagen mot människosmugglarna har dock fått effekten att smugglingen delvis flyttat ut till havs, där en humanitär kris uppstått. Tusentals flyktingar blev fast på havet sedan deras båtar övergetts av människosmugglare. Tillslaget i Thailand har också gjort att många flyktingar nu skingrats från lägren.

Har förnekat

De flesta av flyktingarna kommer från Burma och tillhör den förtryckta minoriteten rohingya. Andra är ekonomiska migranter från Bangladesh som söker lyckan i det relativt välbärgade Malaysia. Den täta djungel i gränstrakterna mellan Thailand och Malaysia är viktiga områden för människosmugglarna.

Fattiga båtflyktingar skeppas till kusten och sedan vidare genom djungeln i hopp om en bättre tillvaro i Malaysia. Många av flyktingarna tillfångatas av människosmugglare och enligt nyhetsbyrån Reuters kan de få betala upp till upp till motsvarande 16.000 kronor för att släppas fria, en astronomisk summa för de fattiga flyktingarna.

Rättighetsgrupper har länge anklagat de malaysiska myndigheterna för att inte göra tillräckligt för att stoppa människosmuggling. Malaysia har tidigare förnekat att det existerar människosmugglarläger i landet.

Förra veckan enades Indonesien och Malaysia att ge tillfälligt skydd åt de migranter som var fast på havet.

Utsatt grupp

Royhingaminoriteten i Burma utgör omkring 1.1 miljoner människor och har under lång tid förtryckts i Burma. Den muslimska minoriteten lever som statslösa och  så sent som 2012 utbröt ett våldsamt upplopp riktat mot dem. Enligt FN har omkring 120.000 royhinga flytt från landet sedan upploppen 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtflyktingar i Asien

Mer i ämnet