Foto: TT

Övriga EU accepterar att det tar tid

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När alla 28 regeringscheferna inom EU anlände till toppmötet nu på eftermiddagen talade de flesta om att det krävs snabba besked från britterna. Men samtidigt sprider sig känslan att övriga EU måste acceptera att det dröjer till början av hösten innan en brittisk anmälan om utträde kan komma.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Det har funnits flera känslosamma och starka uttalanden de senaste dagarna om att britterna inte får ta övriga EU som gisslan med sin utdragna process för att utse ny konservativ partiledare och ny premiärminister. Krav har rest på att en formell anmälan om utträde omedelbart ska lämnas in.

Hårdföra tongångar

Mer hårdföra röster finns i EU-parlamentet där många vill driva EU-samarbetet i mer federalistisk riktning. Där talar en kommittéordförande om att engelska kanske inte kan fortsätta som arbetsspråk, fastän EU-kommissionen dementerat det. Där ropade kommissionsordförande Juncker i dag ”varför lämnar ni inte” till engelska häcklare.

Brittisk EU-omröstning

Detta kan tyckas strida mot att kommission och råd båda påpekar att Storbritannien fram till det formella utträdet har samma rättigheter och skyldigheter som varje medlemsland, och att brittiska representanter ska sitt kvar i kommission, ministerråd och EU-parlament.

Det kommer ta tid

Men de flesta regeringschefer accepterade vid sin ankomst att den politiska och demokratiska processen att utse brittisk premiärminister måste få ta tid.

Samtidigt gav konservativa partiet i går besked att man ska försöka snabba på sin process och ha en ny partiledare och premiärminister utsedd den 2 september.

Extra toppmöte i september

Detta stämmer med de planer som läckt ut under eftermiddagen att det antagligen i september ska hållas en informell träff med övriga 27 regeringschefer. Ett extra informellt toppmöte i Bratislava i Slovakien, som är ordförandeland i höst. Där ska övriga regeringschefer träffas utan den brittiske premiärministern och då diskutera hur övriga EU ska gå vidare. Uppenbarligen hoppas man att den nytillträdde brittiske premiärministern ska ha signalerat något om man hur man vill gå vidare.

Mötet här i Bryssel blir därmed ett sätt för alla att ”prata av sig” och sen ta ett djupt andetag. Mer konkreta beslut kommer antagligen att behöva vänta till i september.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet