Så sent som i tisdags, den 29 september hade Läkare utan Gränser meddelat sin exakta position och koordinater till både amerikanska och afghanska armén så väl som till civila myndigheter, som brukligt enligt organisationens praxis när man arbetar i konfliktområden. Trots det började bombattackerna över sjukhuset i Kunduz strax efter klockan två på natten till lördagen. I över en timme föll bomberna i 15-minuters intervaller, uppger Läkare utan gränser.
– Bomberna slog ned och sedan hörde vi planen cirkulera runt oss, säger Herman Nagarathnam, som överlevde attacken.
Bomberna föll om och om igen
I ett pressmeddelande från organisationen beskriver han de fruktansvärda scenerna som utspelade sig på sjukhuset.
– Det blev en paus sedan kommer fler bomber. Det hände om och om igen. När jag till slut tog mig ut från kontoret, stod hela huvudbyggnaden i lågor. De som kunde, tog sig till två bunkrar för att skydda sig. Men patienter som inte kunde gå, brändes till döds i sina sängar, säger han.
19 personer, både personal och patienter har bekräftats döda och 37 är allvarligt skadade. 30 personer saknas fortfarande och dödssiffran befaras stiga. Läkare utan gränser kräver nu en oberoende och transparent utredning om vad som skett.
– Den här attacken är avskyvärd och en grav överträdelse av internationella krigslagar, säger Meinie Nicolai, chef för Läkare utan gränser.
– Vi vill ha full transparens från de allierade styrkorna. Vi kan inte acceptera att denna fasansfulla förlust helt enkelt ska avspisas som ”sidoskador”.
Vårdade hundratals efter strider
Sjukhusets huvudbyggnad med avdelningarna för intensivvård, akutvård och fysioterapi förstördes helt i attackerna. Efteråt försökte de överlevande läkarna desperat att rädda livet på sina skadade kollegor och patienter genom att sätta upp en provisorisk operationssal i ett oskadat rum. Meine Nicolai uttrycker sin frustration över att sjukhuset förstörts precis när det behövs som mest i ett område som härjats av strider sedan i måndags då talibaner intog staden.
Sedan i måndags har man vårdat 394 som skadats i striderna. Sjukhuset har funnits i fyra år och vårdade under förra året över 22.000 patienter. Vid attackerna fanns 105 patienter och 80 internationella och nationella medlemmar från Läkare utan gränser på sjukhuset.
Talibaner förnekar
– Det här är en enorm tragedi. Det här var det enda akutsjukhuset i området. Tyvärr är det totalförstört i dag. Det är en stor förlust för alla de här människorna och för Läkare utan gränser. Och det slår oerhört hårt mot befolkningen, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige.
Det afghanska inrikesministeriet säger att en grupp om 10 till 15 talibanska militanter gömde sig i sjukhuset.
– De är dödade, men vi förlorade också läkare, säger talesmannen Sediq Sediqi.
Talibanerna förnekar dock i ett uttalande att några av deras soldater befann sig där, skriver BBC News.