Oavsett hur det går i folkomröstningen kring den nya konstitutionen kommer militärens makt över Thailands framtid att bestå.
Röstar thailändarna ja till konstitutionen under söndagen innehåller den nämligen flera delar som enligt många bedömare stärker militärens grepp om de folkvalda.
Det handlar inte minst om den nya skapelsen ”National Reform Steering Assembly” som skulle bestå av militärer och andra utvalda. En grupp som vid behov skulle ha rätten att ta makten från de folkvalda och ge den till de väpnade styrkorna.
Som det beskrivits, av bland annat Wall Street Journal, måste det betecknas som en slags lagstadgad rätt för generalerna att ta tillbaka makten när de tycker att det känns befogat.
Militärstyre även vid ett nej
Vad händer då om den thailändska befolkningen säger nej under söndagen?
Ja, i så fall fortsätter juntan av allt att döma att styra landet precis som nu. Fram tills dess att ett nytt förslag till ny konstitution ligger på bordet.
För de oppositionella och aktivister som vill ha bort juntan och juntans makt helt och hållet är alltså vare sig en nej-röst eller en ja-röst under söndagen den slutgiltiga lösningen.
När militärjuntans ledare, premiärminister Prayuth Chan-ocha för ett tag sedan fick frågan om vad som skulle hända om konstitutionen röstas ner svarade han att han i så fall skulle skriva en egen konstitution.
Bittra fiender går samman
Att den tidigare premiärministern Yingluck Shinawatra, som störtades av militären i maj 2014, för ett tag sedan gick ut och sa att hon är emot den konstitution man nu röstar om var inte särskilt förvånande.
Men när hon nyligen fick sällskap av en av sina svurna fiender, den tidigare premiärministern Abhisit Vejjajiva, var det desto mer förvånande. Även han har nu officiellt tagit avstånd från förslaget.
När folkvalda Yingluck Shinawatra och hennes parti Puea Thai störtades av militären 2014 skedde det utan allt för högljudda protester från Abhisit Vejjajiva och hans parti Demokratiska partiet. Att de två nu verkar stå enade i sin kamp mot förslaget väcker i sig säkert hopp hos dem som vill se det nedröstat.
Förkastas av utländska bedömare
Många oroar sig för om folkomröstningen kommer att gå rätt till. Den kritiseras också hårt av flera utländska bedömare.
En av dem är Charles Santiago, parlamentsledamot i Malaysia och medlem i gruppen ”ASEAN:s parlamentariker för mänskliga rättigheter”.
– Det här är inte en folkomröstning i dess rätta mening. Det är inte frågan om en demokratisk process. Istället handlar det om en påtvingad omröstning under hot som föregåtts av en kampanj där myndigheterna gjort allt de kunnat för att strypa all debatt, säger Santiago till tidningen Khaosod.
Han får medhåll av sin kollega Walden Bello, före detta kongressledamot i Filippinerna, som menar att jutans motståndare straffas oavsett hur de röstar.
Ett slags moment-22 alltså och eftersom militärens makt kommer att bestå oavsett hur det går i omröstningen måste man nog säga att juntans motståndare står inför valet pest eller kolera.