• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Premiärminister Beata Szydlo och Jaroslaw Kaczynski, ledare för partiet Lag och rättvisa, gratulerar varandra i polska parlamentet sedan den nya lagen röstats genom. Foto: TT

Polen kan förlora rösträtt i EU

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands EU-kommissionär varnar för att Polens hårt kritiserade regler för statliga medier kan få konsekvenser i EU. Samtidigt har flera chefer på det polska public servicebolaget TVP lämnat in sina avskedsansökningar.

Polen har fått omfattande kritik för den nya medielag som klubbades igenom i slutet av december och som ger regeringen kontroll över de statsägda medierna. Landets finansminister ska i framtiden både utse – och sparka – cheferna på de statliga radio- och tv-kanalerna.

Fyra högt uppsatta chefer på public servicebolaget TVP har lämnat in sina avskedsansökningar, enligt den polska tidningen Gazeta Wyborcza. Enligt tidningen kan de sannolikt ha lämnat in ansökningarna för att föregå uppsägning.

Polens nya medielagar

”Ingen kan tvinga Polen hålla tyst”

– Ingen kan tvinga Polen att hålla tyst. Ingen kan tvinga mig att hålla min mun stängd, säger Tomazs Lis, en av Polens mest kända journalister, som också slutar.

Den nya lagen kan ses som ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna, vilket i förlängningen skulle kunna innebära att Polen förlorar sin rösträtt i Europeiska rådet, varnar den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger.

Till  tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung säger han att det finns många anledningar att övervaka Warszawas handlingar. Enligt FAZ ska frågan tas upp på EU-kommissionens möte den 13 januari.

Walesa varnar för inbördeskrig

I december demonstrerade tusentals personer mot den nationalkonservativa regeringen som man anser undergräver demokratin, inte bara genom de nya medielagarna utan också genom förändringar i hur författningsdomstolen ska arbeta. Enligt kritikerna innebär förändringarna att domstolen i praktiken inte längre kommer att kunna stoppa regeringsförslag som strider mot grundlagen.

Bland kritikerna finns också den legendariske solidaritetsledaren, nobelpristagaren och förre presidenten Lech Walesa. Han varnar till och för att det kan bli inbördeskrig om inte regeringen lyssnar till oppositionen.

Kränker EU-värden

Strax före jul sa även Jean Asselborn, utrikesminister i EU:s dåvarande ordförandeland Luxemburg, att Polens regering kränker de grundläggande EU-värdena.  

Precis som de protesterande i Polen anser Asselborn att lagändringarna kraftigt minskar författningsdomstolens möjligheter att

stoppa lagförslag. Enligt Asselborn bryter den nya lagen mot principen om rättsväsendets oberoende.

– Det är skrämmande, sa han, och uppmanade EU-kommissionen att agera kraftigare mot den polska regeringen.

Polen skärper lagar

Lagen som kontrollerar ledningen för de statliga medierna är det senaste kontroversiella lagförslaget från det styrande Lag och rättvisa (PiS). Nyligen undertecknades också en ny lag gällande landets författningsdomstol som innebär förändringar av beslutsgången i domstolen. Kritiker befarar att detta ska leda till att domstolens oberoende hotas.

Den nya medielagstiftningen har kritiserats av en rad internationella medierättighetsorganisationer. EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans har dessutom bett den polska regeringen om mer information eftersom ”frihet och mångfald i medierna är avgörande för samhället och rättssäkerheten”.

Ärkekonservativa partiet Lag och rättvisa (PiS) vann en klar seger i valet för knappt två månader sedan. Ny premiärminister blev Beata Szydlo, men partiet leds av förre premiärministern Jaroslaw Kaczynski som anses vara den som styr regeringens arbete i bakgrunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet