Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bert Sundström: Bäst för Zelenskyjs trovärdighet att han accepterar Foto: Reuters/TT

”Putin vinnare på att Zelenskyj pekar mot Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade chansen att beklaga och be om ursäkt för att två män dog när en robot slog ner i Polen. Istället för att ta den utsträckta handen när både Nato och Polen sa att även om roboten kom från Ukraina så var ansvaret Rysslands. Istället valde Zelenskyj att peka fingret mot Ryssland. Något som kan spela Putin i händerna.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Redan i tisdags kväll sa USA:s president Joe Biden att den robot som tidigare under dagen slog ned i Polen och dödade två människor troligen inte avfyrats från Ryssland. Igår, onsdag, sa både Biden och Polens president Andrzej Duda att roboten med största sannolikhet avfyrades från Ukraina.

De delar av roboten som har påträffats på nedslagsplatsen visar att det säkerligen handlar om en luftvärnsrobot. Just den typen av luftvärnsrobot  (S-300) utvecklades i Sovjet på 1970-talet och används av både Ukraina och Ryssland. De mest moderna S-300 robotarna har en räckvidd på högst 350 kilometer. Ingen del av Ryssland ligger så nära robotens nedslagsplats. 

Kriget i Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hävdar trots det att roboten inte var ukrainsk och inte avfyrades från Ukraina. Han kräver att ukrainska experter ska få vara med i undersökningen av nedslagsplatsen och också delta på andra sätt i utredningen av vad som hänt. Det kan nog USA och Polen gå med på. Men att både Polen och USA offentligt hävdar att roboten inte kom från Ryssland betyder säkert att de har tillräckliga bevis för det de säger. Om Zelenskyj står fast vid sitt påstående , och blir definitivt motbevisad, riskerar han att hans trovärdighet skadas allvarligt.

Idag, torsdag, är Zelenskyj mindre kategorisk. Varken jag eller någon annan vet vad som hände säger han nu. Men tillägger att roboten var rysk.

Kanske misstänker politiker i väst att Zelenskyjs omdöme sviktar

I Kreml tar man nog tacksamt emot Zelenskyjs ursprungliga uttalande eftersom man då kan hävda att Zelenskyj är en lögnare som inte är att lita på. Hittills har ”väst” tveklöst litat långt mer på uppgifter från Ukraina än på vad som sägs från Kreml. Ända sedan den ryska invasionen inleddes den 24/2 har Ryssland ljugit om vad som faktiskt pågår. Utrikesminister Lavrov har till och med påstått att Ryssland inte har invaderat Ukraina. 

Zelenskyj har under samma period vuxit från en av många ifrågasatt president till själva symbolen för Ukrainas rätt att existera som en oberoende stat som slåss för sin överlevnad. Ett land som, om än lite knaggligt, strävar mot demokrati. Men att leda sitt land i krig mot en fiende som har som mål att utradera Ukraina från kartan innebär en närmast ofattbar press.

Kanske det är en förklaring till varför Zelenskyj säger sig lita på de ukrainska befälhavare som försäkrar att roboten inte kom från Ukraina. Kanske en del politiker och experter i ”väst” nu misstänker att Zelenskyjs omdöme sviktar. Men utan en så rakryggad president som Zelenskyj i spetsen hade nog inte Ukraina orkat stå emot Rysslands urskillningslösa krigföring så länge.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet