• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den före detta fackföreningsledaren, presidenten och fredspristagarenLech Walesa/demonstrationer mot Polens nya regering. Foto: SVT

”Rädd att polacker ska slåss mot polacker”

Uppdaterad
Publicerad

I Polen har tiotusentals människor under flera veckor protesterat mot den nya regeringens inskränkningar i författningsdomstolen och den nya medielagen. Men andra är nöjda. Agenda har besökt ett splittrat land.

I veckan beslöt EU-kommissionen att inleda en granskning för att se om Polen åsidosätter EU:s grundläggande värderingar.

Beata Geppert är demokratiaktivist och jobbar som översättare. Hennes polska flagga har använts flitigt under de senaste veckornas många demonstrationer.

Agenda

”Vi kan förlora vår demokrati”

– Jag är rädd för det som sker i det här landet. Vi kan förlora vår demokrati, för hur lång tid vet jag inte.

Beata och hennes vänner protesterar mot att Regeringspartiet Lag och Rättvisa i snabb takt har försvagat författningsdomstolen och klubbat igenom en ny omdebatterad medielag. Den ger finansministern makt att utse och sparka chefer och medarbetare på statlig radio och tv.

Majoriteten av demonstranterna är medelålders och äldre.

– Vi kommer ihåg det kommunistiska Polen och vi vill inte ha det tillbaka. De unga, som är födda under demokratin, kan bara inte tro att de kan förlora den, säger Beata Geppert.

Fick sparken på lagens första dag

Den första radiochefen att sparkas – samma dag som den nya medielagen trädde i kraft – var Kamil Dabrowa.

Han spelade den polska nationalsången ”Än är Polen ej förlorat” varvad med Beethovens Europahymn dygnet runt i tio dagar som protest mot lagen och för att provocera regeringen.

– Jag spelade den varannan timme, och sedan fick jag sparken, säger han.

– Allt har förändrats mycket. Det blir regeringsstyrda propagandamedier och de styrande gör ingen hemlighet av det, säger Kamil Dabrowa.

Han beskriver Polen som ett land kluvet mellan två olika rörelser, den liberala och den nationalkonservativa. Två världar som sällan möts i politiska diskussioner eller samtal.

Rädd för inbördeskrig

– Mest rädd är jag för inbördeskrig, att polacker ska slåss mot polacker. De här demonstrationerna som vi ser nu… jag vet inte hur länge regeringen kommer att tolerera dem. Jag är rädd för att blod kommer att flyta, säger Kamil Dabrowa.

På andra sidan Warszawa, i Journalisternas hus, träffas den nationalkonservativa klubben Ronin, som stödjer regeringen. Här är humöret på topp.

– Jag vill uttrycka mitt tack till politikerna för förändringarna i tv-huset! säger en man på podiet och får applåder.

Klubbens ordförande Józef Orzeł tycker att oron är överdriven när det gäller de nya lagarna. Han tycker inte att det är konstigt med massdemonstrationer.

– Det är normalt i en demokrati! säger han skrattande.

”En regering som bryr sig om Polen”

Att EU nu höjer rösten mot Polens politik tycker han bara är ett tecken på att Polen äntligen är på rätt väg.

– I åtta år har vi haft en regering som inte verkat för nationens intresse, trots att den varit demokratiskt vald. Den var underdånig mot EU, i synnerhet Berlin. Nu har polackerna valt en regering som bryr sig om Polens intressen. Och där har vi problemet, för varken Bryssel eller Berlin är nöjda, säger Józef Orzeł.

Walesa: Gemensamma idéer behövs

För 35 år sedan började kampen för demokrati i Polen i staden Gdansk. Här funderar den före detta fackföreningsledaren, presidenten och fredspristagaren Lech Walesa på vad som egentligen krävs för att övervinna de allt större klyftorna i det polska samhället. Det måste ske genom förhandlingar, menar han.

– Det behövs en bred diskussion så att vi kan komma fram till gemensamma ideer. Några demonstrerar för, andra emot. På det viset kan vi inte bygga upp något, säger Lech Walesa.

Allra mest är han bekymrad över vad den nuvarande regeringens kritiserade lagförändringar kommer att kosta Polens rykte och framtid i Europa.

– Jag befarar att priset kan bli för högt. Vi drar på oss missnöje i Europa. Och sedan måste vi ställa allt tillrätta.

Se reportaget i Agenda söndag 17 januari kl 21.15 i SVT2. I studion: Göran von Sydow, forskare på Svenska institutet för Europapolitiska studier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet