Inuti grottan Tham Luang i Thailand arbetar militärpersonal med det komplicerade räddningsarbetet. Foto: Royal Thai Navy Seal/TT

Räddningsdykare dog av syrebrist i thailändska grottan

Uppdaterad
Publicerad

En före detta elitsoldat har drunknat i samband med räddningsaktionen i den thailändska grotta där tolv fotbollspojkar och deras tränare sitter instängda. Luften tog slut för dykaren, men trots olyckan fortskrider räddningsarbetet.

– Man är långt ifrån att ge upp, säger SVT:s reporter Niklas Sjögren, på plats vid grottan i Chiang Rai.

Dykaren som omkom var en före detta elitsoldat som deltog frivilligt och som hade som uppgift att placera ut lufttuber i grottsystemet.

Dykaren var på väg ut ur grottan när luften tog slut för honom. Han blev medvetslös och andra dykare försökte då få ut honom utan att lyckas.

Pojkar fast i grotta i Thailand

– Trots att vi har förlorat en man, tror vi fortfarande att vi kan slutföra vårt uppdrag, säger militärdykarnas kapten Apakorn Yookongkaew.

”Det kommer bli en prövning”

SVT Nyheter är på plats vid grottan i Chiang Rai där räddningsarbetet pågår för fullt.

– Man är långt ifrån att ge upp. Det är absolut ingenting som har stannat upp och man fortsätter gå in i grottan som de gjorde i går och man fortsätter att pumpa vatten, säger SVT:s utrikesreporter Niklas Sjögren.

– Det väntas regn och man jobbar på så hårt man kan.

På frågan hur pojkarna ska klara att säkert ta sig ut när en erfaren dykare inte lyckades säger Apakorn att de kommer att vidta mer försiktighetsåtgärder med barnen.

– Detta är ju pojkar som i många fall inte kan simma och absolut inte dyka. Det pågår en simundervisning nu inne i grottan, säger Niklas Sjögren.

– Hur man än vrider och vänder på det och hur mycket vatten man än får bort kommer det bli en prövning den dagen man väljer att ta ut dem.

Första bakslaget

Olyckan är det första stora bakslaget för räddningsaktionen som inleddes för nästan två veckor sedan. Och man undersöker nu flera olika alternativ för hur man ska få ut pojkarna och tränaren.

– Det finns en idé att man kanske tar dem i en första etapp nu till ett basläger inne i grottan, en tredjedel eller en fjärdedel på vägen. För om det sen skulle behövas en akut dykning ut så blir den åtminstone så kort som möjligt, säger Niklas Sjögren.

Pojkarna hittades sent på måndagen av brittiska dykare efter att ha tillbringat nio dygn instängda i grottsystemet.

– Rent fysiskt mår de bättre nu än vad de gjorde innan. De har fått gott om mat och man försöker få in en fiberkabel så att de kan kommunicera eller åtminstone få se sina föräldrar, berättar Niklas Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Mer i ämnet