Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko. Foto: TT

Rapporter om valfusk i Vitryssland

Uppdaterad
Publicerad

Vitrysslands sittande president Aleksandr Lukasjenko får 89 procent av rösterna i dagens val, uppger landets valkommission (CEC), enligt Interfax. Flera fall av valfusk rapporteras i det vitryska presidentvalet. Det handlar om allt från att väljare strukits från listor till avlidna som förtidsröstat.

Enligt valkommissonens ordförande gäller valresultatet ”för de vallokaler som stängt”.

Samtidigt har det kommit rapporter om valfusk på flera håll. Aleksandr Lukasjenko skulle förmodligen vinna det vitryska presidentvalet även om valet genomfördes helt fritt och rättvist. Men regimen tycks välja att ta det säkra före det osäkra.

Ett sätt är att få som många som möjligt att förtidsrösta, vilket ger goda möjligheter att manipulera valsedlarna. I år har antalet förtidsröstande stigit till 36 procent, enligt officiella siffror. Människorättsorganisationen Vjasna hävdar att regimen medvetet blåser upp siffrorna.  I en rapport, som släpptes på söndagen, konstaterar Vjasna att oberoende observatörer upptäckt stora skillnader mellan sina uppgifter och valmyndighetens när det gäller antal förtidsröstande i flera valdistrikt.

Samtidigt rapporteras om olika metoder som används för att öka valdeltagandet på fiktiv väg. I ett par vallokaler ska namn mystiskt ha försvunnit från väljarlistorna, rapporterar den oppositionella nättidningen charter97. Och i staden Orsj upptäckte en valobservatör att fem personer, som avled så sent som i september, registrerats som förtidsröstande. Det trots att förtidsröstningen inleddes den sjätte oktober.

I huvudstaden Minsk rapporteras vidare om sju kvinnor som deltog i en så kallad ”valkarusell”, som innebär att människor skjutsas runt för att rösta i flera vallokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.