Rättegången mot Andrew Tate kan nu starta. Foto: Andreea Alexandru

Rättegången mot Andrew Tate kan nu starta

Uppdaterad
Publicerad

Andrew Tate har sedan förra året varit åtalad för bland annat våldtäkt och för att ha organiserat en kriminell grupp för sexuellt utnyttjande av kvinnor. Nu kan rättegången börja.

En domstol i Bukarest fastslog på fredagen att de rättsliga kriterierna för en rättegång räcker, men domstolen satte inget datum för rättegången. Det har tidigare rapporterats att det kan ta flera år innan en dom fälls.

Människohandel

Andrew Tate häktades, tillsammans med sin bror Tristan och två kvinnor, i Rumänien i december 2022.

Enligt åtalet, som kom sommaren 2023, har de under 2021 startat en kriminell verksamhet för att genomföra människohandel i främst Rumänien, men även i länder som USA och Storbritannien, skrev BBC.

Åklagaren pekar ut totalt sju misstänkta offer som ska ha rekryterats av bröderna Tate med hjälp av falska löften om kärlek och äktenskap. Andrew Tate anklagas också för att ha våldtagit ett av offren.

Står även åtalad i Storbritannien

I fallet att bröderna Tate fälls i rumänsk domstol kan de komma att lämnas ut till Storbritannien där de anklagas för sexualbrott som ska ha skett mellan 2012 och 2015.

I mars 2024 uppdagades det att bröderna planerade att fly landet. Efter det greps bröderna.

Alla åtalade nekar till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.