• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Republikaner uppmanar Sessions att dra sig ur Ryssland-utredning

Uppdaterad
Publicerad

USA skakas av uppgifter om att justitieminister Jeff Sessions ska ha haft samtal med den ryske ambassadören under pågående presidentvalkampanj. Samtidigt pågår en utredning om Rysslands eventuella försök att påverka det amerikanska valet. Nu går flera topp-republikaner ut och uppmanar Sessions att dra sig ur utredningarna.

En ny utredning har startat med målet att ta reda på om Ryssland och president Putin har försökt påverka utgången av det amerikanska presidentvalet. Samtidigt har en av de personer som kommer att ha en central roll i utredningen, justitieminister Jeff Sessions, hamnat mitt i en egen eventuell skandal.

Enligt underrättelsekällor till Washington Post ska Sessions ha samtalat med Rysslands ambassadör i USA två gånger under hösten 2016. Samtal han aldrig nämnde i samband med sitt förhör i senaten.

Trump och Ryssland

Avslöjandet har fått flera topp-demokrater att kräva Sessions avgång. Men nu går även flera prominenta namn i det egna partiet ut och reagerar starkt på uppgifterna.

Vill ha förklaring

Kevin McCarthy, majoritetsledaren i representanthuset, säger till MSNBC att Sessions borde dra sig ur utredningen om Rysslands eventuella inblandning i valet för att inte förtroendet från det amerikanska folket ska gå förlorat.

– Jag tror att det oavsett vilken utredning det handlar om är viktigt att alla litar på den för att den ska komma framåt, säger McCarthy till tv-kanalen.

Samtidigt skriver kongressledamoten Jason Chaffets på Twitter att justitieministern bör klargöra det vittnesmål han gav under sitt förhör i senaten, och dra sig ur utredningen.

LÄS MER: Sessions ska ha träffat Rysslands ambassadör – under valspurten

”Kontakterna kan ha varit OK”

South Carolinas republikanske senator Lindsey Graham säger till CNN att om FBI fastställer att Trump-kampanjen haft olagligt samröre med Ryssland så bör justitieminister Jess Sessions inte vara den person som fattar beslut om åtal – något som annars vore hans uppgift.

Graham vill inte säga något mer om uppgifterna att Sessions skulle ha haft ryska kontakter under kampanjen.

– Om det förekom kontakter mellan Trump-kampanjen och ryska tjänstemän så kan de ha varit legitima, de kan ha varit okej. Jag vill veta vad som hände mellan Trump-kampanjen, Clinton-kampanjen och ryssarna, säger Graham till CNN.

Demokrater kräver hans avgång

Från demokratiskt håll har krav på Sessions avgång kommit från flera håll. Demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, säger till nyhetsbyrån Reuters att Sessions omöjligt kan leda utredningen om Rysslands inblandning i valet – och att justitieministern själv riskerar att bli föremål för en utredning.

LÄS MER: Här är vad Sessions sa – ord för ord

Schumer kräver att justitiedepartementet omedelbart utser en särskild åklagare utan politiska band och kontrollerar om Sessions påverkat utredningen.

– Hans integritet har blivit äventyrad, det är bättre för landet om han avgår, säger Schumer enligt Reuters.

Massachusetts senator Elizabeth Warren har även hon gått ut offentligt och krävt att justitieministern lämnar. Hon säger till CNN att Sessions aldrig borde ha godkänts från första början.

”Nu är han justitieminister, han har det sista ordet när det gäller utredningen om Trumpkampanjens kontakter med Ryssland. Vilken fars. Det är inte normalt. Det här är inte fake news, det är i allra högsta grad på riktigt och ett hot mot USA:s säkerhet”, skriver Warren på twitter.

Fakta: Jeff Sessions

Alabamafödde Jeff Sessions tillträdde som USA:s justitieminister den 9 februari.

70-årige Sessions var Alabamas republikanske senator mellan 1997 och 2017. Han är känd som en mycket konservativ politiker som konsekvent röstade mot president Barack Obamas politik – bland annat sjukförsäkringsreformen, den lag som gjorde det möjligt för försvarsanställda att vara öppet homosexuella samt Obamas nomineringar till domare i Högsta domstolen. Han är en uttalad kritiker av olaglig invandring och anhängare av tuffare tag mot papperslösa migranter.

Juristen Sessions var tidigare ansvarig för det lokala justitiedepartementet i Alabama. 1986 nominerades han till en post som federal domare, men godkändes aldrig då det kom fram att han fällt rasistiska kommentarer.

Gift sedan 1969 med Mary Blackshear Sessions. Paret har tre barn. Sessions har varit aktiv i scouterna i många år.

Ställde sig bakom president Donald Trumps kandidatur. Förekom i spekulationerna om att bli Trumps vicepresidentkandidat.

Källa: TT/CNN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet