Abortmotståndare under en demonstration i Washington på måndagen. Foto: TT

RFSU: Trumps abortbeslut ”hot mot kvinnors hälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de första beslut som Donald Trump fattade som USA:s president var att stoppa bistånd till utländska organisationer som stödjer abort. Det innebär att fler kvinnor kommer att dö, enligt RFSU.

USA:s president Donald Trump undertecknade under måndagen en order om begränsningar i finansiering av utländska organisationer som stödjer abort.

– Presidenten, det är ingen hemlighet, har varit mycket tydlig med att han är en ”pro-life”-president. Han vill stå upp för alla amerikaner, även de ofödda, säger Vita husets pressekreterare Sean Spicer, enligt Reuters.

USA-val 2016

Det är också, enligt Spicer, ett sätt att ”använda skattebetalarnas pengar med respekt”.

”Fler kvinnor dör”

Beslutet tas emot med oro av organisationer som arbetar med abortfrågan. Svenska RFSU varnar för att det innebär att fler kvinnor kommer att dö eftersom dess systerorganisationer kommer att vara tvungna att stänga kliniker.

”Organisationer som arbetar med bland annat abortvård och preventivmedelsrådgivning kommer att tvingas stänga sina verksamheter. Det i sin tur innebär att ett oräkneligt antal kvinnor kommer att dö som följd av osäkra aborter samt otillräckliga resurser och bristande hygien vid förlossningar”, säger Maria Andersson, generalsekreterare RFSU, i ett pressmeddelande.

”Munkavle-regeln”

Beslutet kom nästan på dagen 44 år efter det att abort blev lagligt i USA 1973. Två dagar innan hölls stora demonstrationer för kvinnors rättigheter runt om i USA och på andra platser i världen, där bland annat rätten till abort försvarades.

Den så kallade munkavle-regeln, som Trump nu återinfört, har sedan den republikanske presidenten Ronald Reagan införde den 1984, stoppats av de demokratiska presidenterna för att sedan tillämpas igen när en republikan tagit över Vita huset.

Fakta: Munkavle mot aborter

USA har under långa perioden tillämpat den så kallade munkavle-regeln, också känd som Mexico City-policyn, mot stöd till organisationer som tillhandahåller abortrådgivning, utför lagliga aborter eller deltar i abortdebatten utomlands.

Regeln har fått sitt smeknamn av att den med USA:s biståndspengar som vapen anses sätta munkavle på hjälparbete till exempel i Afrika.

Med Trumps undertecknande fortsätter den ping-pong-match i frågan som Demokrater och Republikaner har ägnat sig åt sedan Reaganregeringen 1984 presenterade ett stödstopp på ett FN-möte i Mexikos huvudstad. Stoppet revs upp av Bill Clinton så fort han kom till makten 1993 men återinfördes av George W Bush direkt efter maktskiftet 2001. Barack Obama slopade regeln åter 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet