Det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov ses i Engelska kanalen. Foto: TT

Ryskt hangarfartyg på väg mot Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands enda hangarfartyg tros vara på väg mot östra Medelhavet. Fartyget är i mycket dåligt skick och är en del av en större rysk flottmanöver mot Syrien. Ryssland och Nato är på väg mot ett nytt kallt krig, enligt Sipris militärexpert Siemon Wezeman.

Det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov från 1980-talet är i mycket dåligt skick och borde in på underhåll. Men istället för att ta fartyget ur drift skickar Ryssland det mot kriget i Syrien. Det har kapacitet för omkring 40 stridsflygplan och ett tiotal helikoptrar. Hangarfartyget följs av en bogserbåt, vilket är extremt ovanligt, enligt Sipri.

– Ryssland vill visa sina muskler och tar militära risker för att visa sin position i Syrienkriget. Det ökar spänningen. Det här fartyget borde in på underhåll, säger Siemon Wezeman vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri. 

Syrienkriget

Britter övervakar

Enligt brittiska The Guardian består flottmanövern av ytterligare sju ryska militärfartyg. Både Ryssland och Nato kan även ha ubåtar som följer den ryska flottmanövern.

Brittiska stridsfartyg uppges följa manövern på mycket nära håll. Sipris Siemon Wezeman säger att Ryssland och försvarsalliansen Nato är på väg mot ett nytt kallt krig. Ryssland visar musklerna och väst upplever att man måste följa efter, menar han. Han pekar på incidenter i Östersjön och Medelhavet tidigare i år.

– Nordflottans pågående operation är också en överraskning. Väst uppfattar detta allmänt som att Ryssland håller på att bli allt starkare och självsäkrare – ett starkare potentiellt hot – och reagerar. Man måste dock komma ihåg att Ryssland fortfarande är svagare än väst och att det kommer att förbli så, säger han.

Ökade ryska försvarsutgifter

Han betonar att Ryssland har ökat sina försvarsutgifter avsevärt och skaffat nya vapensystem. Ryssland har också gjort flera stora militärövningar som överraskat Nato och dess allierade. Men han säger också att Rysslands utgifter för militären är bara 10 procent av Natos totala utgifter och mindre än en tredjedel av Natos försvarskostnader i Europa.

Det finns militärt avtal mellan före detta Sovjet och USA som ska förhindra olyckor inträffar till havs. Avtalet skapades under det kalla kriget och har nu blivit aktuellt igen. Det finns liknande avtal med andra Natoländer. 

Siemon Wezeman säger att Ryssland inte följer avtalet. Det händer att USA och andra länder också har brutit mot avtalet. Spänningen trappas hela tiden upp, säger han. 

– Dessa mycket viktiga avtal syftar till att förhindra incidenter som kan leda till missförstånd, ökade spänningar eller värre. Avtalen gäller fortfarande men det tycks definitivt ha förekommit överträdelser från rysk sida, vilket är oroväckande, säger Wezeman

Arktis litet ljus

Sedan flera år är det en stadig militär upprustning i Arktis. Alla fem stater som har kuststräckor där rustar i området. Men trots upprustningen följer fortfarande Kanada, Danmark, Norge, Ryssland och

USA de geografiska och militära lagar och regler som gäller för Arktis. Det är ett litet ljus i tunneln, jämfört med vad som händer i andra delar av världen, menar Wezeman.

– Medan relationerna mellan Ryssland och väst försämras i andra delar av världen, är alla överens om att hålla sig till spelreglerna i Arktis och söka icke-militära lösningar och samarbete – och det ger lite hopp om förbättringar i de andra delarna av världen också, säger han.

Men läget kan snabbt försämras eftersom naturtillgångarna i Arktis är viktiga och området strategiskt för militären.  I takt med att isarna smälter på grund av växthuseffekten blir området också mer tillgängligt vilket ökar spänningen ytterligare.

Isen skyddar ubåtarna 

Rysslands strategiska ubåtar med kärnvapen som kan nå mål lång bort, använder den arktiska isen delvis som skydd. De använder också isen och det dåliga vädret i Arktis för att skydda ubåtarnas väg in i Atlanten.

USA:s strategiska ubåtar med kärnvapen befinner sig däremot ofta djupt i Stilla Havet och i Atlanten. Men USA:s atomdrivna attackubåtar passerar regelbundet under den arktiska isen eller går upp till ytan genom att bryta isen i närheten av Nordpolen. Både Ryssland och USA satsar stora resurser på att modernisera sina ubåtsflottor. Attackubåtar och strategiska ubåtar har olika sorters mål.

Den ökade tillgängligheten till Arktis gör också de ryska ubåtarna i området mer sårbara. Det är den främsta anledningen till att ryska Nordflottan blir allt större. Delar av den är nu alltså på väg mot Syrien vilket trappar upp spänningen ytterligare mellan Ryssland och Nato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet