Redan senare under måndagskvällen kungjordes att Navalnyj döms till 30 dagars fängelse, för att ”upprepade gånger ha brutit mot lagen om att organisera offentliga sammankomster”, rapporterar Reuters. Foto: TT

Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj gripen – dömd till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionsledaren och Putinkritikern Aleksej Navalnyj greps av polis inför måndagens korruptionsprotester i Moskva. Han är en symbol för de som är kritiska mot den politiska makten.

Senare på måndagskvällen dömdes han till 30 dagars fängelse av en domstol i Moskva. – Han var dömd på förhand, säger Navalnyjs advokat.

Enligt hustrun frihetsberövades oppositionsledaren vid sitt hem i Moskva, ungefär en halvtimme innan protesterna startade, uppger Reuters.

”Aleksej greps i ingången till vår byggnad. Han bad mig säga att att planerna är oförändrade”, skriver hustrun Julia på Twitter och syftar på demonstrationen.

En talesperson för Navalnyj uppger på Twitter att elektriciteten till oppositionsledarens kontor har brutits, skriver Reuters.

TV: Det här är Aleksei Navalnyj

Dömd till 30 dagars fängelse

Aleksej Navalnyj har uppmanat till landsomfattande korruptionsprotester riktade mot regeringen på måndagen. Gripandet ägde rum strax inför demonstrationen i Moskva, som saknade tillstånd. Stadens myndigheter hade gett klartecken till en plats för protesterna, men Navalnyj begärde senare att den skulle flyttas till Tverskajagatan i centrala Moskva.

LÄS MER: Hundratals gripna vid landsomfattande protester i Ryssland

Enligt ett uttalande har Navalnyj brutit mot polisens beslut och stört den allmänna ordningen, skriver AP.

Redan senare under måndagskvällen kungjordes att Navalnyj döms till 30 dagars fängelse, för att ”upprepade gånger ha brutit mot lagen om att organisera offentliga sammankomster”, rapporterar Reuters.

Navalnyjs advokat Konstantin Terechov säger att Alaksej Navalnyj aldrig hade en chans – han var dömd redan innan rättegången inleddes.

– Polisen kom till rätten med utkast till protokoll. Domaren hjälpte polisen och förberedde dokumenten. Han [Navalnyj] hade aldrig en chans.

Ingen överraskning

Gripandet kommer inte som någon överraskning. Aktivisterna hade räknat med att Navalnyj skulle frihetsberövas så snart han kom till demonstrationen, menar SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Det är inte första gången som Navalnyj frihetsberövas av de ryska myndigheterna. I slutet av mars greps han också i samband med landsomfattande protester mot president Putin. Samtidigt frihetsberövades över 1.000 personer av polis.

Den ryske oppositionsledren Aleksej Navalnyj vid en protest mot rivningar i Moskva 14 maj 2017. Foto: AP/TT/Pavel Golovkin

Inget reellt hot

Aleksej Navalnyj är särskilt populär bland unga för sin envisa kritik av korrupta politiker. Hans youtube-videor får ofta miljontals visningar. Det klipp där Navalnyj anklagar premiärminister Medvedev för korruption har setts över 20 miljoner gånger. I december förra året sade han att han planerar att ställa upp i det ryska presidentvalet 2018, rapporterade BBC.

Navalnyj utgör inget reellt hot mot president Putin, men är en symbol för ryssar som är missnöjda med den politiska makten. Han kommer antagligen inte att tillåtas ställa upp i nästa års presidentval, och om han ändå kandiderar kan han sannolikt inte räkna med mer än högst 10 procent av rösterna, menar SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

– Medan Putin säkert får 50–60 procent, så något reellt hot mot att ta över den politiska makten det är inte Navalnyj. Men han har blivit en symbolfigur, någon som människor som redan är missnöjda med Putin kan samlas kring, och kring en fråga som alla är upprörda över. Ryssarna vet att många miljarder rubel, dollar slösas bort i korrupta affärer. Man tycker inte om att premiärminister Medvedev och Putin inte låtsas om de problem som landet har, säger Bert Sundström.

LÄS MER: Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förklaras skyldig

ANALYS: Aleksej Navalnyj är en utmaning för Putin

Aleksej Navalnyj leder antikorruptionsfond

Aleksej Navalnyj är en 40-årig rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och korruption. Han leder antikorruptionsfonden FBK, men har också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Navanyj har växt fram som oppositionens karismatiska och inte minst yngre ansikte utåt. Dessutom leder han stora protester, som nästa gång planeras till den 12 juni.

Hans parti Framstegspartiets politik är främst ekonomiskt och politiskt liberalt med antikorruption, minskad centralmakt och ökad transparens högt upp på dagordningen. Navalnyj har dock också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden, och tidigare deltagande i en hårdför nationalistmarsch.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.