Ryssland och Kina stoppar sanktioner mot Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Kina lägger in veto mot en FN-resolution om att införa sanktioner mot Syrien för de kemvapenattacker som misstänks ha utförts i landet mellan 2014 och 2015, uppger nyhetsbyrån Reuters. Därmed stoppades förslaget från USA, Storbritannien och Frankrike om att införa sanktionerna.

Ryssland och Kina lade som väntat in sina veton i en omröstning i FN:s säkerhetsråd på tisdagen om sanktioner mot Syrien.

Sanktionerna skulle ha riktats mot 21 personer, organisationer och företag som misstänks ha varit delaktiga i kemvapenattacker i landet, enligt nyhetsbyrån AP. Man skulle även ha förbjudit alla länder från att bistå den syriska regimen med helikoptrar, eftersom utredare har slagit fast att det ska ha använts i kemvapenattackerna.

Syrienkriget

Sverige beklagar

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) beklagar i ett uttalande ”djupt” att resolutionen stoppades.

”Ansvarsutkrävande är en viktig princip, och säkerhetsrådet har ett ansvar att aktivt ingripa efter slutsatserna från FN:s och OPCW:s gemensamma utredning att såväl den syriska regimen som terroristnätverket Da'esh (IS, red. anm.) vid flera tillfällen har använt kemiska vapen i konflikten” säger hon i uttalandet.

Sverige fördömer all kemvapenanvändning, som kan utgöra krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten, fortsätter Wallström.

Krävs nio röster och inget veto

Det är sjunde gången som Ryssland, som stöttar al-Assadregimen, lägger in sitt veto i frågan. Rysslands biträdande FN-ambassadör Vladimir Safronkov motiverar landets veto med att man röstade ”emot konfrontation” och att resolutionen var ”politiskt motiverad”, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.Nio medlemsländer i FN:s säkerhetsråd röstade för resolutionen, Bolivia röstade emot, och Etiopien, Egypten och Kazakstan avstod.

Det krävs nio röster samt att ingen lägger in ett veto för att en resolution ska gå igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet