• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Så kan Trumps utspel påverka relationen till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om dolda kontakter, oklara besked och rena osanningar. Trumpadministrationens förhållande till fakta kan skapa problem i relationen till Sverige menar forskare.

– Trump har talat osanning upprepade gånger, det tror jag den svenska regeringen är bekymrad över, säger Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet.

Häromdagen avgick USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn sedan han erkänt att han inte talat klartext om sina ryska kontakter. Senare uppgav källor inom det amerikanska rättsväsendet och underrättelsetjänsten att president Donald Trumps medarbetare haft löpande kontakter med ryska tjänstemän under valkampanjen – trots att Trumps medarbetare tidigare har nekat till sådana kontakter.

Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, menar att lögnen har blivit norm inom Trumps administration och syftar bland annat på de uppblåsta publiksiffrorna under presidentinstallationen.

USA-val 2016

– Trump är en vanelögnare, han ljuger om i stort sett vad som helst, säger han.

Frågan är hur det här påverkar relationerna mellan Sverige och USA. Kan Sverige lita på information som kommer från Trumpadministrationen?

Oro för otydliga budskap

Enligt Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet, finns det redan en oro för de otydliga och uteblivna budskapen från USA inom den svenska statsapparaten.

Den 27 januari deltog han i ett seminarium på försvarsdepartementet, där forskare från Försvarshögskolan och Totalförsvarets forskningsinstitut redovisade sina forskningsprojekt om USA och den transatlantiska länken. Enligt Hallenberg diskuterade de bland annat om det går att lita på uppgifter från Trumpadministrationen.

–  Vi pratade om osäkerheten kring USA:s åtaganden om den transatlantiska länken och vilka konsekvenser det får för Sverige. De flesta politiker är ju bekymrade över att man inte vet vad som gäller, det är olika budskap och vissa budskap är klart osanna, säger Jan Hallenberg.

Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, deltog också i seminariet. Han uppfattade det mer som att det finns en oro för att Trumpadministrationen inte kommunicerar hur man ska hantera Ryssland.

– Det handlar inte så mycket om att Trumpadministrationen skickar falsk information som att den inte reagerar på det som ryssarna gör, säger han.

Håller inte med

Ola Hedin, biträdande enhetschef för säkerhetspolitik och internationella relationer på försvarsdepartementet, håller inte med om att det dryftades en oro om sanningshalten i Trumpadministrationens budskap på seminariet.

– Nej, det gör jag inte. Det var en redovisning av rapporterna och sedan en diskussion om innehållet, säger han.

Han vill inte kommentera tillförlitligheten i Trumpadministrationens information eller jämföra den med Obamaadministrationens.

Följer företrädarna noga

Enligt forskningsrådgivaren Jan Hallenberg finns det sannolikt även en oro kring andra svensk-amerikanska samarbeten, som handelsrelationerna och arbetet i FN:s säkerhetsråd.

– Trump har talat osanning upprepade gånger, det tror jag den svenska regeringen är bekymrad över. Det är klart att det blir svårare att hantera relationen till USA om svenska tjänstemän inte kan lita på att amerikanska företrädare talar sanning.

Än så länge tror han inte att relationen till USA har påverkats negativt, men att Sverige noga följer medlemmarna i USA:s nya regering.

– Jag tror att svenska diplomater och politiker kommer att titta noga på försvarsminister James Mattis första framträdande vid Natomötet i Bryssel (under onsdagen och torsdagen reds. anm.) och försöka tolka det. 

Förtroende bygger på kommunikation

Björn Palmertz, analytiker inriktad på informationspåverkan och strategisk kommunikation på Försvarshögskolan, menar att osäkerheten kring sanningshalten kan skapa problem i relationerna med andra stater.

– När man blir påkommen med att man har försökt dölja vissa kontakter är det klart att det uppstår frågetecken. Förtroende bygger till stor del på kommunikation, blir det osäkerhet skapar det problem. Brist på tillit leder till svårigheter i samarbete, säger han.

UD vill inte kommentera

Utrikesdepartementet vill inte uttala sig om hur man ser på tillförlitligheten i uppgifterna från Trumpadministrationen.

– Det handlar om att förhålla sig till den nya situationen, det är klart att olika politik påverkar Sverige på olika sätt. Vi går inte ut med om vi gör några specifika åtgärder för olika administrationer, säger presschef Sofia Karlberg.

SVT Nyheter har sökt utrikesminister Margot Wallström (S), men ännu inte fått någon återkoppling. Hennes pressekreterare Erik Wirkensjö säger:

– Man får ju alltid värdera all information från fall till fall. Det gäller var den än kommer ifrån.

SVT Nyheter har även sökt försvarsminister Peter Hultqvist (S), som inte vill kommentera relationen till USA innan han träffat försvarsminister James Mattis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet