Så röstade de olika regionerna i folkomröstningen Foto: SVT

Så röstade britterna

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien har röstat för att lämna EU. Brexit-förespråkarna fick 51,9 procent av rösterna, medan 48,1 procent röstade för att stanna. Samtidigt delade folkomröstningen landet.

Ännu en gång kom de brittiska opinionsmätningarna på skam. Så gott som alla mätningar inpå folkomröstningen visade på en knapp, men ändå tydlig övervikt för stanna-sidan. När resultatet utkristalliserades tidigt på midsommaraftonens morgon blev resultatet det motsatta. Lämna-sidan segrade med 51.9 procent av rösterna mot stanna-sidans 48,1 procent.

En fingervisning om vad som skulle komma kom redan när de första distrikten var färdigräknade.  I Newcastle vann stanna-sidan, men med betydligt mindre marginal än väntat.

Brittisk EU-omröstning

Resultatet sände chockvågor inom brittisk press.

Det otänkbara har inträffat och ”Europa kommer inte att bli detsamma igen”, skriver The Guardian i en ledare. ”Det största politiska sammanbrottet sedan efterspelet till första världskriget”, skriver The Independent ledarsida.

Högt valdeltagande

Valdeltagandet var högt: 72,2 procent. På förväg antogs att ett högt valdeltagande skulle gynna stanna-sidan, ändå vann lämna-sidan.

När kartan över de båda sidornas starkaste fästen ritades ut blev det tydligt att Storbritannien är ett delat land.

I England och Wales röstade de flesta för att lämna, medan stanna-sidan fick störst stöd i Skottland och på Nordirland.

Förnyat självständighetskrav?

Resultatet väcker frågor om vad som kommer att hända med självständighetskraven i Skottland.

– När vi hade folkomröstningen 2014 sa man att Skottland hade bäst chans att förbli en del av EU om det förblev en del av Storbritannien. Det är uppenbarligen inte fallet nu. Det löftet har brutits, säger Stephen Gethins, medlem i Skotska nationalistpartiet som har kampanjat för att stanna kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet