Foto: TT

Så ska britterna lämna EU

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien inleder den formella processen för att lämna EU senast i slutet av mars nästa år. Men hur lång tid tar det egentligen innan allt är klart? SVT reder ut hur utträdet går till punkt för punkt.

Hur lämnar man EU?

– Tidigare fanns ingen formell möjlighet att lämna EU. Men i Lissabonfördraget från 2009 infördes paragraf 50 som är en formell reglering av hur man lämnar, säger SVT:s reporter Rolf Fredriksson som har varit EU-korrespondent och har stor erfarenhet av EU-frågor.

Brexit

– När ett lands regering lämnar in en anmälan om utträde så börjar en klocka att ticka. Efter två år ska landet ha lämnat EU, oavsett om man kommit överens om villkoren för framtida relationer eller inte. Fram till det formella utträdet stannar landet kvar med alla rättigheter och skyldigheter, ledamöter i parlamentet, landet får stöd och så vidare.

Hur lång tid kan det ta innan Storbritannien lämnar?

– Om alla 27 länder är överens kan man förlänga tidsfristen på två år. Men hur lång tid det kommer att ta vet ingen. En kommitté i Storbritannien uppskattade att det kunde ta upp till nio år.

– Den andra frågan är att man ska förhandla fram ett utträdesavtal och övergångsregler om hur olika saker ska fungera. Sedan ett framtida avtal som handlar om handelsrelationer och andra relationer i framtiden. Men om det förhandlas parallellt eller först efter utträdet om två år – det är det ingen som vet.

När kommer man att märka några förändringar?

– Formellt ska det inte vara några förändringar förrän efter de två år när Storbritannien lämnar. Informellt kommer naturligtvis en brittisk parlamentsledamot som man vet försvinner om två år, inte vara lika intressant att diskutera med eller ge uppdrag till.

Vilka alternativ har Storbritannien nu?

– Man kan spalta upp det efter de lösningar som finns för andra länder som inte är medlemmar. Norge, Schweiz och Kanada.

– Norge är knappast intressant eftersom Norge betalar en hög avgift, Norge följer de flesta EU-beslut om miljöregler med mera, och Norge har en öppen arbetsmarknad.

– Schweiz är mer ett hopplock av en rad avtal med EU, men det är nog inte tillräckligt omfattande för att täcka brittiska behov av fri handel.

– Kanada har EU förhandlat med i nästan fem-sex år innan man var överens om tulltariffer och fri handel på olika varor, så den varianten tar nog för lång tid.

– Från EU säger man att det är upp till den brittiska regeringen att snabbt tala om vad de vill ha. De ekonomiska konsekvenserna skulle bli stora om EU och Storbritannien inte kom överens på ett rimligt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet