Kampanjarbetare kämpar för att göra sina röster och åsikter hörda. Foto: Niclas Berglund, SVT

Så tycker turkarna om att stärka presidentens makt

Uppdaterad
Publicerad

Det är jämnt i opinionsundersökningarna inför folkomröstningen om presidentens makt i Turkiet, vilket även märks på gatorna i landet.

SVT:s team tog tempen på valrörelsen på gatorna i flera turkiska städer och möttes av lika många ja som nej till frågan om president Erdogans makt ska stärkas.

Fatma Saygin, 61 år, från Fittja på besök i hemstaden Kulu, röstar ja. Foto: Niclas Berglund, SVT

–  Varje gång jag besöker mitt hemland blir jag stolt över vilket bra land Turkiet blivit, jämfört med hur det var när jag flyttade till Sverige för många år sedan. Folket har det bättre, det byggs vägar och sjukhus. Det har också blivit mycket friare, både för oss religiösa och för kurderna. Förr var det förbjudet med religiösa symboler och kurdisk musik. Med presidentstyre kan Turkiet bli ännu mer effektivt och framgångsrikt. Alla jag känner tycker som jag, utom en av mina döttrar som är emot. Vi brukar skämta om att hon är en förrädare, säger Fatma Saygin, 61, som är för att stärka Erdogans makt. Hon bor normalt i Stockholmsförorten Fittja, men är just nu på besök i hemstaden Kulu i Turkiet.

TV: Så vill Erdogan stärka sin makt

En som ska rösta nej till utökad presidentmakt är Bengi Berksoy, 38, från Istranbul.

Bengi Berksoy, 38 år, Istanbul, röstar nej Foto: Niclas Berglund

– Ett ännu mer auktoritärt styrelseskick kommer såklart inte att  lösa Turkiets problem. Jag har aldrig röstat på AK-Partiet, men under de första åren var jag ändå nöjd med utvecklingen. Efter Gezi-protesterna sommaren 2013 har stämningen bara blivit värre och värre. Jag driver en second hand-affär och har blivit stoppad att delta i branschmässor bara för att jag uttalat mig kritiskt om regeringen. Egentligen tror jag att framtiden kommer bli tuff för Turkiet oavsett om det blir ett ja eller ett nej i folkomröstningen. Men ett nej skulle åtminstone ge oss som inte står på Erdogans sida en strimma av hopp om att tillåtas leva och verka i vårt eget land, utan rädsla att stämplas som förrädare.

Mustafa Arici, 57 år, från Konya, är tveksam men komemr att rösta ja.

Mustafa Arici, 57 år, från Konya, är kluven men röstar ja. Foto: Niclas Berglund, SVT

– Jag är egentligen kluven inför folkomröstningen och vet inte så mycket om vad det blir för skillnad med ett presidentsystem. Men jag känner en tacksamhet mot den här regeringen. Under deras tid vid makten har mina barn fått chansen till utbildning och bättre liv än jag haft. Men mina barn försöker övertyga mig att rösta nej. Särskilt känner jag för en av mina döttrar som tog examan från ett universitet med kopplingar till Gülenrörelsen. Efter kuppförsöket förra året är det omöjligt för henne att få ett jobb, trots att hon inte har något med Gülenisterna att göra. Men i slutändan känner jag ett förtroende för Tayyip och därför blir det ändå ett ja.

LÄS MER: Därför ska du bry dig om turkiska folkomröstningen

Suleyman Toy, 36 år, i Istanbul är klar över att det blir nej för hans del i folkomröstningen om presidentens makt.

Suleyman Toy, 36 år, Istanbul, är kurd och är starkt negativ till att stärka presidentens makt Foto: Niclas Berglund, SVT

– Förslaget om presidentsystem handlar bara om att Erdogan vill klamra sig fast vid makten, för att inte åtalas för korruption. Han köper sig tid eftersom missnöjet växer i takt med att den ekonomiska krisen förvärras. Som kurd är jag fruktansvärt besviken på utvecklingen de senaste åren. Många kurder hade förhoppningar om att Erdogan skulle göra livet lättare, men det visade sig att han anammade samma gamla brutala skoningslöshet i kurdfrågan som vi sett tidigare i Turkiet. Argumentet att vi ska rösta ja för att undvika kaos är helt snurrigt, det är ju redan kaos i Turkiet. Det försöker skrämma alla som inte håller med till tystnad, men det kommer inte att lyckas.

Även Döne Özsoy, 26 år, från Kulu, har svängt i sitt stöd för Erdogan och AKP och kommer att rösta nej.

Döne Özsoy, 26 år, Kulu, röstar nej Foto: Niclas Berglund, SVT

– Jag vill inte att Turkiet ska bli ett enmansvälde. Tidigare har jag röstat på AK-Partiet men nu får det vara nog. Det som fick bägaren att rinna över för min del var när turkiska soldater kom hem i kistor ifrån Syrien. Varför ska våra bröder dö i ett krig i ett annat land? Dessutom är den ekonomiska situationen svår. Det är bara vissa som blivit rika under Erdogans tid vid makten. Många av oss vanliga medborgare har det svårt och arbetslösheten är hög.

Analys: Därför är EU den perfekta slagpåsen för Erdogan

Ismail Basaran, 42 år, i Istanbul är en klar ja-sägare och anser att Erdogan kan stå upp för Turkiet gentemot Europa.

Ismail Basaran, 42 år, i Istanbul är en övertygad ja-sägare Foto: Niclas Berglund, SVT

– Förr var våra egna ledare slavar i Europas bojor. Recep Tayyip Erdogan är en stark ledare som står upp emot förtrycket och alltid står på de svagas sida. Jag älskar mitt land och vill att Turkiet ska vara självständigt från utländska intressen. Exakt hur det blir annorlunda med ett presidentsystem vet jag inte, men eftersom det är Erdogans förslag är jag säker på att det är värt att pröva. Ni ska få se att Turkiet kommer vara på väg mot stjärnorna medan Europa snart kommer gå på grund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet