• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så var mitt möte med terroristen Norbert Kröcher

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Den tyske terroristen Norbert Kröcher är död. Han tog sitt liv, 66 år gammal i sin hemstad Berlin. Hans plan, att kidnappa Sveriges dåvarande justitieminister, Anna-Greta leijon, och gömma henne i en hemsnickrad låda, avslöjades innan han hann sätta den i verket. Jag träffade Kröcher i Berlin i mitten av 1990-talet, och minns mötet med en sammansatt och färgstark personlighet.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Det var några år efter Berlinmurens fall och jag var korrespondent för SVT. Jag hade hört talas om att den ökände terroristen Norbert Kröcher fanns i Berlin.

Det var precis 20 år efter det blodiga västtyska ambassaddramat och jag bestämde mig för att söka kontakt för att få en intervju.

Terroristen dök upp i svarta läderbrallor

Kröcher lät mystisk och sträv i telefonen och var tveksam till en intervju men ville träffas över en öl. Den mytomspunne terroristen dök upp i svarta läderbrallor med farliga ögon som var fulla av liv. Det blev en lång och intressant kväll på en rökig och sliten Berlinkneipe  i Prenzlauer Berg.  

Han gav klartecken för intervjun och vi träffades i hans lägenhet vid Käthe Kollwitzplatz där han berättade den ena märkliga historien efter den andra.

Norbert, eller Knofo som han kallades, var fortfarande en brinnande anarkist och vänsterradikal. Överallt hängde röda och svarta fanor i taket och på köksgolvet låg en gammal Norton-motorcykel sönderplockad i smådelar. Knofo berättade att han skulle sätta ihop den igen, motorer och teknik var en av hans många hobbies.

Han öppnade ett glasskåp och tog fram förpackningar av livsmedel från DDR-tiden och i nästa ögonblick ville han visa alla fotoböcker han givit ut. Sedan vidtog en livfull skildring han om hur han fått tag i den stora sekelskifteslägenheten i östdelen av Berlin där vi befann oss.

Han ville hämnas på den svenska staten

Den tyske terroristen Norbert Kröcher är död. Han tog sitt liv, 66 år gammal, i sin hemstad Berlin. Hans plan, att kidnappa Sveriges dåvarande justitieminister, Anna-Greta Leijon, och gömma henne i en hemsnickrad låda, avslöjades innan han hann sätta den i verket.

– Du vet, det var precis efter murens fall och jag såg att lägenheten stod tom. Jag flyttade in och började betala hyra. Den dåvarande östtyska bostadsförvaltningen gjorde några försök att vräka mig men jag  fortsatte att betala in hyran. Till slut skulle bostadsbolaget upplösas som allting annat i DDR efter återföreningen – och jag fick mitt hyreskontrakt, berättade han triumferande.

Kröcher satt åtta år i fängelse i Västtyskland sen Säpo avslöjat hans planer på att kidnappa statsrådet Anna-Greta Lejon. Kröcher var medgrundare av 2 juni-rörelsen, en av många radikala vänstergrupper.

Han ville hämnas på den svenska staten för behandlingen av de västtyska terrorister som varit inblandade i det blodiga ambassaddramat i Stockholm 1975. Två diplomater mördades av RAF-terroristerna under den dramatiska ockupationen.

Kidnappningen kallades Operation Leo och tanken var att kräva en lösensumma för Anna-Greta Leijon och tvinga den västtyska regeringen att släppa fängslade RAF-terrorister.

Siegfried Hausner var en av de terrorister som blev skadad vid upplösningen av dramat och Anna-Greta Leijon var ansvarig för beslutet att utvisa honom. Hausner avled senare av sina brännskador efter utvisningen från Sverige.

Hans politiska engagemang var fortfarande påtagligt

Norbert Kröcher ville under intervjun tona ner kidnappningsplanerna. Trots att polisen hittade tydliga bevis och till och med den trälåda som kidnapparna skulle använda för att gömma Anna-Greta Leijon.

– Vi var unga och radikala och vi hatade politikerna och staten, sa Norbert under intervjun. Vi tänkte faktiskt aldrig göra det. Det fanns mycket revolutionsromantik och även hel del droger.

Kröcher kom som 22-åring till Sverige och utbildade sig till fotograf. Han var kär i minst en svensk tjej och lärde sig svenska vilket han stolt demonstrerade.

– Jag lärde mig också kinesiska under mina år i fängelset, berättade han.

Han bubblade vidare om sin senaste poesiläsning den anarkistiska teatern, Volksbühne. Hans politiska engagemang var fortfarande påtagligt. Med fotokurser i Östberlins betongslum ville han omvända rasistiska skinheads.

SVT filmade ögonblicket när han öppnade sin Stasi-mapp

När vi träffades hade han nyligen fått besked från den östtyska säkerhetstjänsten Stasi, att han kunde få ta del av de dokument som Stasis alla agenter och informatörer samlat om honom.

Norbert var upphetsad och förväntansfull när vi följde med honom till Stasihögkvarteret. Vi filmade det högtidliga ögonblicket när han öppnade sin bruna mapp. Den innehöll ett enda papper med ett litet foto av Kröcher, inga andra handlingar eller uppgifter om hans liv som efterspanad terrorist.

Knofo blev upprörd och hans svarta ögon gnistrade av vrede.

– Det är den västtyska säkerhetstjänsten som har stulit alla handlingar om mig, skrek han, fylld av hat och förakt. – De samarbetade även under DDR-tiden, menade han.

Han signerade mitt exemplar av Lejons memoarer

Kröcher utvisades på livstid från Sverige i samband med domen för kidnappningsplanerna.

– Jag hade gärna velat återvända till Sverige, om inte annat för att besöka Polismuseet i Stockhom och titta på lådan, sa han och skrattade, lite rått och utmanande.

Med ett brett leende signerade han mitt exemplar av Anna-Greta Leijons memoarer på svenska. Det var ett spännande möte med Norbert Kröcher. Vi höll kontakten i några år, han var ständigt inblandad i nya politiska projekt.

Nu har han tagit sitt liv, 66 år gammal , efter en cancerdiagnos och ett hårt liv. Han hade nyligen avslutat sin självbiografi där han kallade sig själv för haschrebell. Och det var kanske just det han egentligen var.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.