Dokumentet – en vitbok, efter den engelska termen White Paper – har titeln ”Förenade kungadömets utträde från, och nya partnerskap med, Europeiska unionen”.
Regeringen skriver på sin sajt att det följer de tolv principer som premiärminister Theresa May presenterade i ett tal den 17 januari.
Öppnar för kritik
Det öppnar upp för samma kritik som jagat Mays regering länge, att planerna är för vaga och osäkra.
Till exempel nämns hur processen från fri rörlighet för människor mellan EU och Storbritannien till ett nytt arrangemang, men med lösa formuleringar som att ”det kan komma att bli en stegvis process”.
Andra viktiga frågor är vilka tull- och handelsvillkor som ska gälla, den brittiska finanssektorns roll i framtiden samt vad som ska hända med alla de britter som arbetar inom EU-administrationen när landet lämnar unionen.
Lagförslag ej helt klart
I går röstade det brittiska parlamentet igenom lagförslaget som ger regeringen rätt att inleda förhandlingarna om Brexit, Storbritanniens utträde ur den Europeiska Unionen.
Regeringens seger i gårdagens omröstning innebär dock inte att saken är helt avgjord. I nästa vecka ska lagförslaget upp i olika utskottsbehandlingar, där flera partier och grupper kommer att försöka få in olika tillägg och villkor som kan begränsa Theresa Mays frihet i de kommande förhandlingarna med EU. I denna process kommer både parlamentets underhus och överhus vara inblandade.
Flera tongivande labour-politiker menar att den konservativa regeringen tystat den interna partioppositionen för att i stället åstadkomma ett ”reckless Brexit” (vårdslöst). Nu tänker Labour enas för att sätta käppar i hjulet för Theresa Mays regering.
Brinner i knutarna
Deadline för att aktivera artikel 50 i EU:s Lissabonfördrag och därmed anmäla att landet ska lämna Unionen har Mays regering satt till den 31 mars. Därefter har man två år på sig att förhandla om vilka villkor som ska gälla.
Enligt källor har May sagt att hon helst vill att den nya lagen ska vara färdigbehandlad och klar till EU-toppmötet som börjar den 9 mars.
Det nya lagförslaget är en reaktion på det tidigare domslutet från den brittiska Högsta Domstolen att regeringen inte hade rätt att dra igång förhandlingarna kring landets EU-utträde utan att först rådfråga parlamentet.
Fakta: Förhandlingarna om brexit
- När den brittiska utträdesansökan väl kommer in, enligt planerna inom två månader, ska först medlemsländernas EU-ministerråd (GAC) ta beslut om att inleda förhandlingar. GAC ska även fram förhandlingsdirektiv och vilka regler som ska gälla i förhållandet mellan ministerrådet och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.
- Barnier ska ”systematiskt” avrapportera till stats- och regeringscheferna och ministerrådet.
- EU-kommissionen hoppas att en uppgörelse kring utträdet kan vara klar hösten 2018, så att övriga EU-länder ska hinna godkänna avtalen i tid till mars 2019. Då ska allt nämligen vara klart är det tänkt. Men om det inte är det kan Storbritannien välja att lämna EU ändå. Parterna kan även enas om att förlänga förhandlingstiden.
Källa: Europeiska rådet