Raghad Saddam Hussein protesterar mot avrättningen av hennes far Saddam Hussein, 30 december 2006. Foto: TT

”Saddam Husseins dotter stödjer IS”

Uppdaterad
Publicerad

Den avrättade irakiske diktatorns Saddam Husseins äldsta dotter Raghad Hussein pekas ut som en av dem som finansierar terrororganisationen IS.

Det är det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel som citerar anonyma diplomatkällor i Mellanöstern.

Raghad är del av ett politiskt spel som handlar om gamla motsättningar i det irakiska samhället. Det blir till en stor existentiell fråga för det irakiska samhället: Kan de före detta förtryckta försona sig med sina före detta förtryckare?

Terroriströrelsen IS

Juveler och mode

Raghad Hussein lever i exil i Jordanien mot löftet att inte syssla med politik. Det hindrade henne inte från att stödja den blodiga uppror mot USA som skakade Irak 2007. Interpol ville ha henne utlämnad men det jordanska kungahuset beskyddade henne.

Hon är en välkänd personlighet i den jordanska huvudstaden Ammans juvel- och modeaffärer.

Men nu är hon, skriver Der Spiegel och citerar de anonyma källorna, ute efter hämnd mot dem som störtade hennes far och avrättade honom.

Jublade över IS-framgångar

Hennes poliiska hållning är belagd: I juni jublade hon över IS framgångar i en intervju. Raghad uppges ha en förmögenhet på ett tvåsiffrigt miljonbelopp – i dollar. Hon anses stödja IS finansiellt, säger Der Spiegels anonyma diplomatkällor.

Detta är ett mönster i arabvärlden: Många förmögna stödjer IS utan att deras regeringar ingriper mot detta stöd.

Det handlar om den eviga motsättningen mellan sunniter och shiiter. Familjen Hussein var sunniter och förtryckte befolkningsmajoriteten som är shiiter. Eliten i diktaturen Irak var sunniterna.

Saddams diktatur grundade sig dock inte på religion utan på det styrande partiet, Baath.

Rensat ut

Men den nu sittande shiitiska majoritetsregeringen har rensat ut alla Baath-partister ur armé och förvaltning. En del av detta skedde redan under det amerikanska ockupationsstyret efter 2003.

Den gamla eliten är nu arbetslös och utan makt. Den sunnitiska terrororganisationen IS har nu sugit upp många av dessa missnöjda och utestängda Baath-anhängare.

Utrensningarna av Baath-medlemmar skedde i stor skala och också många medlöpare – som inte var särskilt övertygade Baathister – har drabbats.

Enligt New York Times beror IS militära framgångar till stor del på att erfarna militärer ur Saddam Husseins armé idag stödjer IS. Tidningen räknar upp flera av dem som sitter i den absoluta ledningen för IS armé.

Förklaringen till IS militära slagkraft är att man kombinerat erfarenheter från gerillakrigföring med erfarenheter av traditionell krigföring. IS är en hybrid av terrorister och armé, skriver tidningen.

Erfarenhet och kompetens

Det är inte bara militärer som är anhängare av IS. Också andra personer som en gång hade en hög ställning i samhället stödjer gruppen. De ställer sin erfarenhet och kompetens till IS förfogande.

Det beror alltså på att de vill driva bort den sittande shiitiska regeringen.

Problemet är delvis den politik som premiärminister Nuri al-Maliki, shiit, har fört. Han ska visserligen ersättas av en ny premiärminister, men under flera år har hans politik inneburit att motsättningarna mellan shiiter och sunniter ökat.

Bland annat USA har försökt de nya shiitiska makthavarna att försona sig med sunniterna men det har hittills inte fungerat. Det har gjort att bittra sunniter nu istället stödjer terrorgruppen – för att hämnas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet