Inför riksdagsvalet i Finland på söndag ser det ut att bli en jämn och tuff kamp om silvermedaljen. Ingen räknar med annat än att Centern vinner klart. Om andraplatsen och en nästintill given plats i regeringen, tävlar Sannfinländarna, moderata Samlingspartiet och Socialdemokraterna.
Är det möjligt att populistiska Sannfinländarna finns med i nästa regering?
– Ja det gör det faktiskt, säger statsvetare Jan Sundberg vid Helsingfors Universitet. Och det är lite problematiskt för det finns många kontaktytor mellan Centern och Sannfinländarna. Det starka finländska nationalismen som finns hos Sannfinländarna finns också hos Centern. Ett exempel är kritiken mot den obligatoriska svenskundervisningen i skolorna.
Valde bort regeringsplats
Det var vid valet för fyra år sedan som Sannfinländarna och Timo Soini gjorde en storskräll och gick från ett understöd på knappt 5 % till 19 %.
Men partiet valde då på grund av EU-politiken att inte gå med i regeringen men den här gången är man intresserad av att ta på sig regeringsansvaret. Men vad händer med Finlands flyktingpolitik om Sannfinländarna är med i regeringen?
– Det kommer bli klarare och tuffare regler. De som behöver och uppfyller flyktingkraven sköter vi men grundlösa flyktingansökningar behandlar vi snabbare. Här blir det en tuffare linje, intygar Sannfinländarnas ledare Timo Soini.
– Jag hoppas att Sannfinländarna nu går med i regeringen den här gången och inte blir kvar som oppositionsparti. I regeringen kan man påverka men inte i opposition, menar Marti Perkiö från Högfors när han lyssnar på Soini.
– Jag tror i alla fall att Soini tar hand om den lilla vanliga finländska människan, säger Tuija Pappinen vid samma valmöte.
Centern öppnar för samarbete
Inte heller valets troliga vinnare och nästa statsminister – centerledaren Juha Sipilä har någonting emot att sitta i samma regering som Sannfinländarna.
I Sverige skulle det vara omöjligt att Sverigedemokraterna skulle sitta i samma regering som andra partier?
– Jag tror inte det finns sådana här hinder i Finland. Vi känner personligen alla partiledare och kan bygga upp ett ömsesidigt förtroende, förklarar Centerns partiledare Juha Sipilä.
Försvarspolitik i centrum
Förutom Finlands dåliga ekonomi har det säkerhetspolitiska läget fått stor uppmärksamhet i valdebatten.
– Det som hänt i Ryssland och Ukraina har skakat om det säkerhetspolitiska läget i hela vårt område och det påverkar också Finlands agerande. Ett exempel på det är att vi höjer försvarsanslagen, säger Timo Soini.
– Här i Finland har vi ingående diskuterat säkerhetspolitiken. Jag är glad över det fördjupade försvarssamarbetet med Sverige. Tillsammans har vi många möjligheter. Jag stöder inte ett medlemskap i NATO utan jag tror att Finland tillsammans med Sverige kan skapa en starkt nordisk försvarslinje, avslutar Sipilä.
Hård kamp om andraplatsen
Centerpartiet ser enligt mätningar ut att återta statsministerposten i Finland inför söndagens val. I en färsk mätning publicerad av det statliga finska tv- och radiobolaget Yle säger 24 procent av de tillfrågade väljarna att de kommer rösta på partiet.
Finland styrs av tradition av en blocköverskridande samlingsregering, där de två största partierna oftast ingår. Men om andra platsen är det in i det sista en jämn kamp mellan Sannfinländarna, Socialdemokraterna och Samlingspartiet.
Parti Väljarandel, i procent
Centerpartiet 24,0
Samlingspartiet 16,9
Sannfinländarna 16,7
Socialdemokraterna 15,1
De gröna 8,8
Vänsterpartiet 8,3
Svenska folkpartiet 4,6
Kristdemokraterna 3,5
Källa: Siffrorna bygger på en mätning gjord fram till den 15 april, publicerad av Yle och sammanställd av TT.