– Tiden för hur länge de ekonomiska sanktionerna kommer att vara kommer att vara tydligt kopplade till en fullständig implementering av överenskommelsen i Minsk, sade EU:s permanente ordförande Donald Tusk på sin presskonferens sedan EU:s stats- och regeringschefer avslutat sin formella mötesdel sent på torsdagskvällen.
Det betyder att de sanktioner som infördes i fjol somras mot statskontrollerade ryska banker, försvars- och energibolag i praktiken förlängs åtminstone året ut, då det är tänkt att Minsk-uppgörelsen fullt ut ska vara genomförd.
Formellt dröjer dock beslutet – åtminstone till i sommar, beroende på utvecklingen i östra Ukraina.
Ingen lättnad
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som var med och förhandlade i Minsk i början av februari, var redan på förhand inställd på att åtminstone inte lätta på sanktionstrycket.
– Vi kan och ska inte lyfta sanktionerna som löper ut i juli och september förrän Minsköverenskommelsens krav är uppfyllda. Det vore fel, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i det tyska parlamentet innan hon begav sig till Bryssel.
Uppgörelsen i Minsk innebär bland annat en vapenvila i kombination med ett tillbakadragande av tunga vapen. På sikt ska myndigheterna i Kiev dessutom få full kontroll över hela sin gräns mot Ryssland.
Godkänner energiunion
Under den formella toppmötesdelen enades ledarna även om att godkänna EU-kommissionens planer på en energiunion.
Det mesta av intresset har dock varit fokuserad på det extramöte som tog vid när den formella delen var klar. Sent på torsdagskvällen sattes sig bland andra Merkel och Tusk tillsammans med Greklands premiärminister Alexis Tsipras och flera andra EU-toppar för att diskutera landets krisartade läge.
Löfven nöjd med beslutet
Statsminister Stefan Löfven är nöjd med beslutet, trots att han egentligen ville gå längre.
Svenska regeringen tillhörde de regeringar som ville ha en tuff linje mot Ryssland och redan nu förlänga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland, eftersom villkoren i vapenstilleståndsavtalet i Ukraina inte följs. Men flera regeringar ville gå mer försiktigt fram och beslutet blev en kompromiss att EU:s ekonomiska sanktioner kopplas till att Minsk-avtalet om vapenstillestånd genomförs.
–Jag är nöjd med beslutet ikväll, i praktiken betyder det att sanktionerna ska förlängas men att besluten tas senare i år, sa statsminsiter Stefan Löfven efter mötet.
–Vapenstilleståndavtalet i Ukraina har brutits redan genom separatisternas angrepp på Debaltseve, men det finns tecken att tunga vapen dras tillbaks, beslutet ikväll betyder att trycket finns kvar på Ryssland att genomföra vapenstilleståndsavtalet alla villkor, och EU har kunnat visa enighet, sa Stefan Löfven.