Oppositionsledaren Adama Barrow, som vann valet, ska enligt planerna sväras in som president på torsdagen. Men Gambias parlament beslöt dagen före att Jammeh kan sitta kvar i tre månader.
På onsdagskvällen kom besked från Barrows talesman att presidentinstallationen trots allt ska ske under torsdagen, dock oklart var. Enligt diplomatkällor kan han svära presidenteden var som helst på gambiansk mark, inklusive landets ambassader. Barrow tros befinna sig i Dakar, Senegals huvudstad.
”Alla nödvändiga åtgärder”
Den regionala samarbetsorganisationen Ecowas har signalerat att det till slut kan bli tal om militärt våld mot Gambia, om inte Jammeh avgår. Den givna språngbrädan vore i så fall Senegal, eftersom Gambia geografiskt är helt omringat det stora grannlandet.
Senegal begärde på onsdagen att FN:s säkerhetsråd skulle sanktionera att Ecowas vidtar ”alla nödvändiga åtgärder” för att maktskiftet kommer till stånd.
Inga besked efter tidsfristen
Strax efter midnatt lokal tid (kl 01 svensk tid) hade ännu inga nya besked kommit från Jammeh. Mauretaniens president, Muhammad Ould Abdel Aziz, återvände däremot strax dessförinnan från Gambia till Senegal, efter att ha deltagit i ett allra sista medlingsförsök med den gambiske ledaren, uppger en talesperson för Senegals president Macky Sall.
Sall och Aziz uppges sitta i möte för att diskutera situationen, men det är oklart vad som har sagts.
Boende i städerna Diouloulou and Ziguinchor i södra Senegal bekräftar att trupper rört sig mot gambiska gränsen sedan natten mot onsdagen. Som förstärkning har också Nigeria skickat stridsflyg och 200 soldater till Dakar, ”varifrån de kan förväntas delta i operationer i Gambia”, uppger nigerianska flygvapnet.
Även Ghanas president säger att landet kommer att bistå med soldater för att se till att Barrow kan sväras in som president.
Gambias militärchef lägger sig inte i
Men trupperna verkar inte få mycket till militärt motstånd.
– Jag kommer inte att involvera mina soldater i någon fånig strid. Jag älskar mina män, säger Ousman Badjie, Gambias militärchef, enligt personer på plats i ett turistdistrikt nära huvudstaden där Badjie befann sig.
Han lyfte båda händerna i en tydlig ”jag ger upp”-gest för att visa vad han skulle göra om trupperna går in i landet. Badjie har tidigare uttalat sitt stöd för Barrow, för att sedan ändra sig och stötta Jammeh i stället.
22 år vid makten
Yahya Jammeh, som styrt det lilla landet i Västafrika med hård hand i över två decennier, erkände sig först besegrad av Barrow i valet. Men några dagar senare ändrade han sig. Minst 26.000 personer har flytt Gambia den senaste veckan, rädda för att oroligheter ska bryta ut i maktkampens spår.
Tusentals turister har också valt att lämna landet från flygplatsen i huvudstaden Banjul. Svenska charterarrangören Ving har 115 resenärer på plats i Gambia.