Separatisterna i Slovjansk som i går tillfångatog gruppen med OSSE-observatörer, bland andra en svensk officer, uppger att de kommer att hålla kvar dem och få till stånd en fångutväxling.
– De kommer att utväxlas mot våra egna som hålls fångna. Jag kan inte se något annat sätt för dem att bli fria, sade Denis Pusjilin enligt AFP. Han är ledare för den så kallade Donetskrepubliken som separatisterna utropat.
På lördagsmorgonen hade Försvarsmakten fortfarande inte fått kontakt med den svenske officeren. Utöver svensken var det sju andra OSSE-medarbetare som blev bortförda, enligt Mattias Robertson, informatör på Högkvarteret. Dessutom ska fem personer ur den ledsagande ukrainska delegationen ha tillfångatagits.
”Ser misstänksamt på dem”
De proryska separatisterna anklagar de tillfångatagna OSSE-observatörerna för att vara ”Nato-spioner”, rapporterar AFP.
Enligt SVT:s utsände Bert Sundström, som haft kontakt med separatisternas talesperson, var det till en början tänkt att inspektörerna snabbt skulle släppas – men att läget nu har förändrats. Vid halv tio svensk tid höll man ett möte för att avgöra vad man ska göra.
– De tycker att de har sett mer besvärande militärt material eller information hos den här gruppen. Det gör att man ser mer misstänksamt på dem nu än i går, säger Bert Sundström.
Leds av borgmästaren
Ledaren för de separatister som tillfångatagit observatörerna är den självutnämnde borgmästaren Vjatjeslav Ponomarjov, berättar Danmarks radios korrespondent enligt Ritzau. Ponomarjov har tidigare tillfångatagit människor som misstänks vara spioner och bland de drabbade har det funnits utländska och lokala journalister och aktivister.
– Han talar hela tiden om spioner som ska angripa honom och hur fascister ska komma från västra Ukraina och angripa honom, säger Danmarks Radios korrespondent till dr.dk, och tillägger att Ponomarjov är lite ”speciell”.´
Den självutnämnda borgmästaren ska tidigare ha sagt till den tyska tidningen Bild att ammunition till kalasjnikovs har hittats på bussen som gruppen färdades i.
OSSE hoppas på kontakt
Den buss som OSSE-inspektörerna hade färdats i upptäcktes tom på en parkeringsplats. Ukrainas inrikesdepartement har meddelat att de fördes till en byggnad som tillhör landets säkerhetstjänst, men som ockuperats av oppositionella i staden Slovjansk.
OSSE utgår från att organisationen snart kommer att få kontakt med de tillfångatagna inspektörerna, rapporterar nyhetsbyrån Apa.
– Vi hoppas att det blir möjligt på lördagen, säger Claus Neukirch, biträdande chef på OSSE:s krispreventionscentrum, till österrikisk tv.
På Twitter skriver OSSE att verifikationsgruppen bjöds in av Ukraina i enlighet med Wiendokumentet från 2011. Det är ett omfattande kontrakt om förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder som såväl Ryssland som Ukraina har skrivit under.
Mattias Robertson på Försvarshögkvarteret säger att bortförandet utgör ett brott mot dokumentet. Han vill inte kommentera frågan om den svenska militären kommer att kräva att ansvariga för bortförandet ställs till svars.
Under tysk ledning
Enligt Försvarsmakten var den bortförda OSSE-gruppen under tysk ledning.
– Just nu jobbar vi med alla de kontakter vi har för att ta reda på vad som hänt, säger Anders Grenstad, ställföreträdande insatschef vid Försvarsmakten, till SVT.
Hade ni kunnat räkna med att något sånt här skulle kunna hända?
– Inte räkna med, men givetvis bedömer vi säkerhetsläget innan vi skickar iväg några svenskar. Genom att de leddes och och följdes av ukrainsk personal såg vi inte att det här skulle kunna dyka upp.
”Väldigt orolig över att OSSE-representanter förts bort i östra Ukraina. Även en svensk. De måste släppas omedelbart”, twittrar utrikesminister Carl Bildt (M).
Ryssland: Vi gör vad vi kan
I ett uttalande skriver det ukrainska inrikesdepartementet att ”förhandlingar pågår om ett frisläppande”.
Ryssland kommer, enligt vad landets OSSE-sändebud uppger för den ryska nyhetsbyrån Ria, att ta alla möjliga steg för att medverka till att de tillfångatagna OSSE-observatörerna släpps fria.
– Vi anser att dessa människor måste befrias så snart som möjligt, säger sändebudet Andrei Kelin, enligt Itar-Tass.