Vid två tillfällen, i september 2016, ska Jeff Sessions ha samtalat med den ryske ambassadören i USA, Sergej Kisljak. Detta samtidigt som amerikansk underrättelsetjänst hade en pågående utredning om eventuell rysk inblandning i presidentvalet i USA.
Uppgifterna presenterades i Washington post och kommer från källor inom det amerikanska justitiedepartementet. Under en presskonferens på torsdagen kommenterade justitieministern de påstådda kontakterna.
Försvarar sig på presskonferens
– Låt mig vara tydlig. Jag hade aldrig möten med ryssarna om Trumps kampanj, sade Jeff Sessions, sent på torsdagskvällen, svensk tid.
Han meddelade att han kommer att hålla sig undan alla möjliga utredningar om en rysk påverkan på Trumps kampanj i framtiden. Detta ska, enligt Jeff Session, på intet sätt tolkas som att han begått något fel.
Under pressträffen medgav dock Sessions att han borde nämnt att han träffat ambassadören vid senatsförhören.
Under pressträffen på torsdagen gick han sedan in mer på mötet han hade med den ryske ambassadören i september. Han menade att de pratade om terrorism och Ukraina, men att de inte hade några diskussioner om amerikansk politik.
Sessions sade också att han framöver ska konsultera med höga medarbetare om han hamnar i situationer där hans integritet kan ifrågasättas och att han aldrig avsett att vilseleda någon.
”Ni har ljugit under ed!”
Den förre Alabama-senatorn var tidigt en Trump-anhängare och stöttade honom i presidentvalskampanjen. Men när valet väl var vunnet, och det var dags för den av Donald Trump utsedde justitieministern att förhöras i senaten, så nämnde Jeff Sessions aldrig något om att han träffat Rysslands ambassadör under hösten 2016.
Läs mer: Trump: ”Jag tror Sessions talade sanning”
Efter avslöjandet har Nancy Pelosi, Demokraternas ledare i representanthuset, uppmanat Sessions att avgå. ”Nu, efter att ha ljugit under ed till kongressen om kommunikationen med ryssarna, måste justitieministern avgå”, säger hon i ett uttalande.
”Ansåg inte samtalen relevanta att nämna”
Ett av mötena, en privat konversation mellan Sessions och ryske ambassadören Sergej Kisljak, ägde rum i september på senatorns kontor, när amerikanska underrättelsetjänster hade pekat ut Ryssland för cyberattacker mot presidentvalskampanjen.
Ett annat samtal ägde rum i juli förra året.
Läs mer: Republikaner uppmanar Sessions att dra sig ur Ryssland-utredning
Men Sessions talesperson Sarah Isgur Flores säger att han under förhören frågades ut om en eventuell kommunikation mellan Ryssland och Trumpkampanjen, inte om möten som han själv haft som senator och medlem i ett särskilt utskott
Nyligen avgick Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör till vicepresident Mike Pence.
Jeff Session kommer, av allt att döma, inte gå samma öde till mötes. Talmannen Paul Ryan har redan förkunnat att han inte ser någon anledning för justitieministern att avgå.
TV: Här är vad Jeff Sessions sa – ord för ord
– Om han själv vore föremål för en utredning, såklart skulle han göra det. Men det är han inte. Men om han inte är det, ser jag ingen anledning eller orsak att göra det, säger Ryan.
President Donald Trump säger att han har fullt förtroende för sin justitieminister.
Trumps rysskopplingar ska utredas
Samtidigt står det klart att ett utskott i USA:s kongress ska utreda anklagelserna om en eventuell samverkan mellan Donalds Trumps presidentvalskampanj och Ryssland.
– Minoriteten och majoriteten har nått en skriftlig överenskommelse, säger demokraten Adam Schiff.
En av frågorna som utskottet ska söka svar på är om det i den ”ryska aktiviteten” inför valet fanns kopplingar mellan ”Ryssland och individer med anknytning till politiska kampanjer eller andra amerikanska personer”.
Fakta: Jeff Sessions
- Alabamafödde Jeff Sessions tillträdde som USA:s justitieminister den 9 februari.
- 70-årige Sessions var Alabamas republikanske senator mellan 1997 och 2017. Han är känd som en mycket konservativ politiker som konsekvent röstade mot president Barack Obamas politik – bland annat sjukförsäkringsreformen, den lag som gjorde det möjligt för försvarsanställda att vara öppet homosexuella samt Obamas nomineringar till domare i Högsta domstolen. Han är en uttalad kritiker av olaglig invandring och anhängare av tuffare tag mot papperslösa migranter.
- Juristen Sessions var tidigare ansvarig för det lokala justitiedepartementet i Alabama. 1986 nominerades han till en post som federal domare, men godkändes aldrig då det kom fram att han fällt rasistiska kommentarer.
- Gift sedan 1969 med Mary Blackshear Sessions. Paret har tre barn. Sessions har varit aktiv i scouterna i många år.
- Ställde sig bakom president Donald Trumps kandidatur. Förekom i spekulationerna om att bli Trumps vicepresidentkandidat.
Källa: CNN/TT