Sammanlagt sex journalister åtalades i samband med att de bevakade oroligheterna som uppkom vid installationen av USA:s president Donald Trump i fredags. Det rapporterar brittiska The Guardian.
Hundratals greps vid upplopp
Det rör sig om reportrar, fotografer och tv-journalister som samtliga greps när de befann sig i närheten av demonstranter som bland annat vandaliserade byggnader och fordon i huvudstaden Washington DC i protest mot Trumps presidentskap.
Polis ingrep mot demonstranterna med bland annat tårgas. Totalt greps över 200 personer för de våldsamma upploppen.
Befann sig i närheten av pågående brott
Det amerikanska advokatsamfundet National Lawyers’ Guild anklagar polisen för att ”godtyckligt ha gripit människor en masse bara för att de befanns sig på plats” och kritiserar användandet av tårgas.
Enligt The Guardians uppgifter finns det inga uppgifter i polisens rapporter kring gripandena som klargör exakt vad journalisterna ska ha begått för brott, men innehåller formuleringen: ”flertalet brott pågick i polisens närvaro”.
”Folksamlingen sågs uppvigla upplopp genom att organisera, förespråka, påheja och delta i våldsamma handlingar för att hålla ingång upploppet,” står det vidare.
Riskerar tio års fängelse
Journalisterna själva nekar till inblandning i våldsamheterna.
– Jag hade absolut ingenting att göra med vandaliseringen, säger en av dem till The Guardian.
Om journalisterna döms riskerar de var och en tio års fängelse samt böter på 25.000 dollar, motsvarande ungefär 221.000 kronor. De har för närvarande släppts fria i väntan på att kallas till nya förhör.
Journalistförbund oroligt för framtiden
En amerikanska organisation som arbetar för journalisters rättigheter, CPJ, har reagerat starkt mot gripandena.
– Dessa anklagelser är klart olämpliga, och vi oroas över att de kan sända ett oroväckande budskap till journalister som bevakar protester i framtiden, säger Carlos Lauría vid CPJ.
– Vi uppmanar myndigheterna i Washington att genast avskriva dessa åtal.
Åklagare: Rimligt stödja åtal
Åklagarmyndigheten i den amerikanska huvudstaden vill i nuläget inte ge en kommentar till något av gripandena.
– Med hänsyn till fakta och omständigheter beslutade att det fanns rimlig anledning att stödja åtal för upplopp, säger myndighetens talesperson William Miller, men tillägger att beslutet kan omvärderas i samband med att ny information framkommer.