– Avtalet är jättepositivt. Att man nu lyckas nå en kompromiss är ett jättesteg, säger Colombiakännaren Michael Jonsson vid Uppsala universitet.
Det var en historisk dag när Colombias president Juan Manuel Santos och rebelledaren Rodrigo Londoño skakade hand i Kubas huvudstad Havanna. Överenskommelsen banar väg för ett slutgiltigt avtal inom ett halvår.
Annorlunda den här gången
Förhandlingarna mellan vänstergerillan Farc och regeringen har brutit samman flera gånger tidigare under den långa konflikten, men Michael Jonsson tror att parterna kommer att stå vid sitt ord.
– Det som är annorlunda den här gången är att Colombias nuvarande president trots hård kritik satsat hela sin politiska karriär på att lösa konflikten. Samtidigt har Farc-gerillan försvagats och insett att den aldrig kommer vinna, säger Jonsson.
Ett fredsavtal är efterlängtat i krigströtta Colombia, efter en femtio år gammal konflikt som drivit sex miljoner på flykt och kostat 220 000 människoliv.
USA:s utrikesminister John Kerry hyllade genombrottet.
– Fred har aldrig varit närmare för det colombianska folket, sade han enligt AP.
Många hinder
Men fortfarande kvarstår många utmaningar. Enligt AP måste överenskommelsen först klara en folkomröstning och den straffrihet som avtalats mellan parterna sticker i ögonen på många.
– Det här är ett dåligt beslut för samhället som kommer leda till mer våld, sade den förre presidenten, konservative Álvaro Uribe.
Det tomrum som uppstår om Farc lägger ned vapnen kan dessutom fyllas av andra – fraktioner ur Farc som bryter sig ur fredsavtalet, eller andra våldsamma grupper.
– Den kanske största risken är att drogkarteller tar över de områden som i dag kontrolleras av Farc. Så även om den stora delen av den politiska konflikten skulle upphöra så skulle våldet inte försvinna, säger Michael Jonsson.
Även riksdagsledamoten Jens Holm (V) som engagerat sig i Colombia tror det finns risk för fortsatta konflikter i landet.
– Det är ett av Latinamerikas mest ojämlika länder om man ser till inkomstfördelning och jordtillgång. Så det finns skäl till motstånd och det kommer att finnas aktörer som inte tycker att det här är ett bra avtal.