Den högerpopulistiske politikern Geert Wilders från Nederländerna skriver på Twitter att han har lämnat byggnaden, efter att ha hållit sitt tal.
Skottdramat inleddes när två män i en bil körde fram till entrén till Curtis Culwell center i Garland, Dallas, och öppnade eld. En säkerhetsvakt skottskadades innan angriparna sköts ihjäl av polisen. Vakten fördes till sjukhus men antas inte vara livshotande skadad, enligt The Dallas Mornings News.
– Jag hörde nåt som lät som ett maskingevär – snabba skott. Polisen rusade runt. De sa åt oss att springa tillbaka in, säger ett vittne.
Efter skottlossningen stängde polisen dörrarna och tillät ingen att lämna byggnaden, medan området säkrades, skriver The Dallas Mornings News. Bombtekniker tillkallades för att undersöka attentatsmännens fordon som misstänktes innehålla sprängladdningar.
Fortfarande flera timmar efter skottlossningen låg de båda männens kroppar kvar utanför byggnaden.
Många rykten
SVT:s USA-korrespondent Erika Bjerström konstaterar att detta är första gången som USA troligen har drabbats av ett terrorattentat kopplat till kontroversen kring Muhammed-karikatyrerna.
– Sociala medier har exploderat av rykten, bland annat att terrornätverket IS har tagit på sig ansvaret, men det är fortfarande just bara rykten. Det vi vet är att Geert Wilders står på al-Qaidas dödslista, säger Erika Bjerström.
Kritiserad utställning
Det är organisationen American Freedom Defense Initiative (AFDI) som utlyst en tävling med karikatyrer av profeten, med en prissumma på 10.000 dollar. Arrangemanget har kallats islamfientligt av kritiker, men arrangörerna hävdar att de bara utövar sin yttrandefrihet.
AFDI:s ordförande Pamela Geller skriver på Twitter om skottlossning och väntan på bombtekniker. ”Det här är ett krig”, twittrar hon.
Enligt NBC 5 News har arrangören för utställningen spenderat nästan 10.000 dollar, motsvarande nästan 90.000 kronor på extra säkerhetsbevakning av utställningen.
Fakta: Fler Muhammedrelaterade attacker
I januari 2015 sköts tolv personer ihjäl i en attack mot den franske satirtidningen Charlie Hebdo, som bland annat publicerat karikatyrer av profeten. Stephane Charbonnier, en av dem som dödades, skrev i en postum bok: ”Idén att man kan skratta åt allt, förutom vissa aspekter av islam, för att muslimer är mer känsliga än resten av befolkningen, vad är det annat än diskriminering”.
Danska Jyllands-Posten publicerade 2005 en rad satirteckningar föreställande profeten Muhammed. Vissa av bilderna antydde ett samband mellan islam, terrorism och kvinnoförtryck. Kurt Westergaards teckning föreställde Muhammed med en bomb i sin turban. Sedan dess har såväl tidningen som Westergaard utsatts för många hot och attentatsförsök.
Svenske konstnären Lars Wilks avbildning av Muhammed som rondellhund har gjort att han måste leva under polisskydd. De första teckningarna gjordes 2007 och den första publiceringen skedde i Nerikes Allehanda. Tre år senare gjorde Vilks en ny serie på samma tema.
Även terrorattentatet i Stockholm 2010 då Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i julhandeln hade koppling till Vilks. I det mejl som Abdulwahab skickade till Säpo och TT före dådet beskrev han att han skulle hämnas för Vilks teckningar av profeten Muhammed som rondellhund och för den svenska militära insatsen i Afghanistan.
Källa: TT