I den lilla byn Vel'ká Ida är ungefär en tredjedel av invånarna romer. De bor under närmast medeltida förhållanden, i skjul som knappt håller ihop och med en enda vattenkran i hela området.
När Korrespondenternas Lena Scherman och Iman Tahbaz kommer dit är det isande kallt, men barnen springer tunnklädda omkring bland bråte och avskräde. Många hostar och snorar, och en del är obeskrivligt smutsiga.
”Det är som i ett fängelse”
Förra året lät borgmästaren resa en mur längs de romska kvarteren. Han vill helst kalla den en säkerhetsmur, bland annat för att de romska barnen inte ska bli överkörda.
– Många bilförare känner sig också tryggare nu eftersom barnen inte kastar sten på dem längre, och så ligger det inte hundar på gatan heller, säger borgmästaren Július Beluscsák.
Borgmästaren säger att muren inte alls är till för att segregera. Men romerna som bor bakom den känner annorlunda.
– Det är som i ett fängelse. Muren gör att människor inte ser hur vi lever, säger Josef Horvath.
Invånarna separeras
I Slovakien har det byggts fjorton murar på olika platser för att skilja romer från icke-romer. I Kosice, som är EU:s kulturhuvudstad 2013, kom den upp i somras. Den skiljer de fina delarna av staden från den romska stadsdelen Lunika 9. Det är en mycket nedgången samling höghus, utan rinnande vatten och med gasspisen i köket som enda värmekälla i många lägenheter.
– Det är som att bo i ett ghetto, det är katastrof. Jag vill härifrån, säger Marek som lever i en tvårummare med tolv andra personer.
EU kräver att murar rivs
Muren vid Lunika 9 är inte lång, men sammanlänkad med husen. Det stoppar romerna rätt effektivt från att komma in bland de icke-romska bostäderna. Och murbygget har starkt stöd bland icke-romer.
– Jag tycker att det är bra, det har minskat antalet romer här uppe. Det är tryggare nu eftersom bilar blev stulna. Folk säger att de stjäl saker, eftersom de står utanför samhället, säger Radovan Hučko.
EU har krävt att muren i Kosice ska rivas, men de slovakiska myndigheterna vägrar. Antalet romer i Slovakien uppskattas till en halv miljon, de flesta lever under mycket fattiga förhållanden. Polisen gör regelbundet räder i bostadsområdena, och anklagas för att använda alltför hårda metoder. Men de försvaras fullt ut av inrikesministern Robert Kalinák som menar att tuffa tag behövs.