Sexåringen vårdas på en intensivvårdsavdelning i Barcelona och är i kritiskt läge, skriver spanska El Pais. Pojkens föräldrar hade låtit bli att vaccinera sin son mot sjukdomen efter att ha lytt råd från anti-vaccinationsgrupper. Enligt El Pais säger föräldrarna att de känner sig lurade.
Flög in medicin från Ryssland
Difteri har symptom som liknar halsfluss, men är farligare och kan slå ut organ och orsaka allvarliga andningssvårigheter. Sjukdomen, som främst drabbar barn under fem och vuxna över 60 år, smittar genom saliv, till exempel när den sjuke hostar eller nyser. Var tionde smittad dör, även om de har fått behandling.
Difteri är numera ovanlig på de flesta håll i Europa vilket gör botemedlet svårt att få tag på. Sjukdomen förekommer dock fortfarande i Ukraina och Ryssland och den smittade sexåringen vårdas nu med medicin som flögs in från Moskva av den ryske ambassadören till Spanien.
– Medicinen gör vad den ska, och vi ser att det blir bättre, men vi kan inte säga något om hur det kommer att utveckla sig, säger Antoni Mateu, chef för den katalanska Folkhälsomyndigheten.
Smittade kompisar
Difteribakterien har hittats hos åtta av pojkens lekkamrater men samtliga var vaccinerade och har inte utvecklat sjukdomen. De får preventiv behandling och tvingas stanna hemma från skolan. Myndigheterna försöker hitta personen som smittade pojken.
Pojkens föräldrar har nu gått med på att låta sin dotter få vaccinera sig. Vaccinen som skyddar mot difteri är gratis i Spanien och över 90 procent av spanjorerna har tagit den.
Hälsominister Alfonso Alonso säger till El Mundo att det är ”oansvarigt” att inte vaccinera sina barn.
– Anti-vaccineringsdiskussionen börjar bli farlig, säger han och tillägger att argumenten mot vaccinering inte har någon vetenskaplig grund.
Förekommer knappt i Sverige
Ministern hoppas att detta ska få föräldrar att förstå att de måste skydda sina barn. Sedan fallet med sexåringen blev känt har vaccineringen mot difteri ökat med 23 procent i Spanien. Som en följd av fallet tvingas nu också föräldrar till de barn som ska delta i kolloverksamhet i området där pojken bor att bevisa att deras barn är vaccinerade.
I Sverige har ingen smittats med difteri på 26 år, men enstaka personer har fått sjukdomen efter utlandsvistelser. 98 procent av de svenska tvååringarna blir vaccinerade, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten, och sjukdomen är knappt förekommande här.
Antalet dödsfall till följd av difteri har minskat kraftigt runtom i världen. 1943 dog 50.000 personer endast i Europa. 2013 registrerades 3.300 dödsfall i världen.