Hur utmärker sig det här valmötet i Erdogans valkampanj?
Det här är ett område där Erdogans parti AKP har väldigt lågt stöd. Det är hans första besökt i Diyarbakir på tio månader. Från att han tidigare utfört massarresteringar och tvingat människor inom den kurdiska befolkningen att lämna sina anställningar, märks nu tydligt att tonen har förändrats mot den här potentiella väljargruppen som – givet att han vinner röster – kan komma att ändra valutgången. Han trycker nu på att den kurdiska befolkningen är en naturlig del av Turkiet. Han talar om investeringar och återuppbyggnad. Bland annat utlovar han ett särskilt stöd för reparation av de skador som uppstod i det äldre stadsområdet (Sur) i samband med strider mellan PKK och regeringsstyrkor. Han talar om särskilda satsningar på turismen, en inkomstkälla som svikit sedan regionen drabbats av flera terrordåd den senaste tiden. Men också satsningar på infrastruktur, vägar och gasledningar.
Hur ska attitydförändringen tolkas?
Det här visar att han är väldigt osäker på om han har tillräckligt stöd för att vinna folkomröstningen, och att han nu är i desperat behov av kurdiskt väljarstöd. Även om AKP generellt har lågt stöd bland kurderna är det många inom gruppen som ännu inte bestämt sig för hur de tänker rösta. Men publiken bestod till stor del av redan övertygande. Han hade bussat dit folk, människor som redan är Erdogan-trogna. Han kommer aldrig lyckas få majoritet i Diyarbakir, eller i sydöstra Turkiet, men kan han lyckas vinna över någon enstaka procent så kan det räcka för att säkra den framtida makten.
Läs mer: Erdogan söker kurdiskt stöd
Hur tas detta emot från kurdiskt håll?
De flesta här tycks efterfråga bättre säkerhet, mer trygghet, sedan området härjats svårt av upprepade terrordåd. Egentligen handlar det inte så mycket om Erdogan som person, utan mer om att en stark ledare har möjlighet att styra landet. Det är också det argument som väljarna lyssnar till. Det här handlar inte om att sträcka ut en hand mot PKK. Men han öppnar däremot upp för en möjlighet att fredprocessen återupptas. Det var bara två och ett halvt år sedan som vapenvilan bröts. Det är också vad flera väljare hoppas på, att någon form av samtal ska påbörjas.
Märks bakslagen i den europeiska valmissionen av här?
Han väver in händelserna i retoriken i sina tal: ”Europa tillåter inte vår demokrati att nå ut till oss”. Människor ropade också till oss: ”Varför släpper ni inte in våra politiker?”. Man ser Europa som ett och samma land. Det finns en väldigt negativ inställning till Europa, man menar att EU undertrycker demokrati, vilket Erdogan underblåser och utnyttjar. Det finns 15 miljoner kurder i landet, och de anser sig vara förtryckta. Det betyder inte att det inte finns Erdogan-anhängare bland dem. För honom gäller det nu att lyckats vinna över dem. Att han tar sig hit till Diyarbakir innebär också att han tar en säkerhetsrisk, vilket uppskattas av väljarna. Han vill visa att dem att de är viktiga och att han bryr sig om dem, även om det sker väldigt sent i valrörelsen.