”Förra juni, fattade Storbritanniens folk det historiska beslutet att lämna EU. Nästa onsdag kommer regeringen att leverera i enlighet med det beslutet och formellt inleda processen genom att aktivera artikel 50”, säger en talesperson för Theresa May, enligt Reuters.
Brexitminister David Davis säger i ett uttalanade att landet är ”på tröskeln till de viktigaste förhandlingarna” för en generation.
Från EU-kommissionen kommer i sin tur ett uttalande om att ”allting är klart från den här sidan” och att man ”väntar på underrättelse”.
Två år av förhandlingar
Beskedet är i linje med vad som tidigare utlovats. Förra veckan gav också landets drottning Elizabeth sitt formella godkännande till den lag som ger klartecken åt regeringen att gå vidare med utträdesförhandlingarna, vilket i praktiken varit det sista hindret för sorti ur unionen.
Själva förhandlingsprocessen väntas pågå i två år. Under denna tid hoppas parterna kunna enas om vad som framgent ska gälla – i synnerhet i fråga om regler för handel – mellan Storbritannien och EU.
Skottland hotar lämna Storbritannien
Om man inte kommer överens under den tiden har premiärminister Theresa May sagt att Storbritannien går ur ändå, vilket skulle innebära en så kallad hård brexit.
May stressas också av Skottland, som hellre skulle vilja stanna i EU. Den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon hotar med en folkomröstning om självständighet mitt under brexit-processen, vilket skulle innebära ytterligare tumult med osäkra konsekvenser för Storbritannien.
Spekulationer om nyval
Dessutom tilltar spekulationerna i London om nyval.
”Ryktena har lagt i en överväxel, så vi reagerar med att sätta oddsen 5/1 på ett nyval i maj, medan man bara får 2/1 på att ett val utlyses senare i år”, förklarar spelfirman Ladbrokes enligt Reuters.
5/1 innebär att troligheten för nyval i vår är 17 procent. 2/1 innebär en trolighet på 33 procent.
Besked via brev
Artikel 50 i Lissabonfördraget är den skrivning som reglerar ett medlemslands utträde ur EU. Rent praktiskt kommer brexit-förfarandet att inledas genom att Storbritanniens ständige representant i EU Tim Barrow lämnar över ett brev till EU:s ordförande Donald Tusk.
I den folkomröstning som hölls förra sommaren röstade 52 procent för ett utträde och 48 procent mot.