• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Storbritannien vill införa en sockerskatt på läsk med en sockerhalt på över fem gram per 100 milliliter. Foto: TT

Storbritannien inför sockerskatt på läsk – hyllas av ”Nakne kocken”

Uppdaterad
Publicerad

När Storbritanniens finansminister George Osborne presenterade landets nya budget levererade han en riktig påsksmäll. En sockerskatt på läsk som ska bringa in drygt fem miljarder till statskassan – varje år.

Skatten kommer beröra alla företag som tillverkar drycker med en sockerhalt på över fem gram per 100 milliliter. Målet är att förslaget ska vara på plats inom två år, så att läsktillverkare ska få möjligheten att korrigera sina produkter.

Skatten ska, enligt finansministern, innebära intäkter på drygt 5 miljarder kronor per år.

– När jag ser tillbaka på min tid här i parlamentet så är jag inte beredd att säga till nästa generation: ”Jag är ledsen. Vi visste att det fanns problem med söta drycker. Vi visste att det orsakade sjukdomar. Men vi duckade för besluten och gjorde inget åt det”, säger Osborne enligt The Independent.

Den brittiske stjärnkocken Jamie Oliver, som bland annat gjort tv-program där han strider för att skolungdomar ska få bättre mat, jublade högt efter beskedet:

”Vi gjorde det! En sockerskatt på sockriga sötade drycker!”, skrev hansitt officiella twitterkonto.

Tidigare har Danmark testat sockerskatt, men valde tillslut att ta bort den hårt kritiserade skatten, då den inte ansågs ha gett någon positiv effekt för folkhälsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.