Artikel 50-processen är nu igång och i enlighet med det brittiska folkets vilja håller Storbritannien på att lämna EU, slog Theresa May fast.
Hon målade upp bilden av ett starkt Storbritannien som nu ska bli en föregångare för global samverkan och handel. May uppmanade sina splittrade landsmän att söka enighet för att få till ett så förmånligt utträde som möjligt.
”Historiskt tillfälle”
– Det här är ett historiskt tillfälle som inte går att vända tillbaka ifrån. Våra bästa dagar ligger framför oss, sade Theresa May och betonade att nu ska brittiska lagar stiftas i Storbritannien och övervakas av brittiska domstolar – och inte i Luxemburg.
– Vi tar kontroll över de saker som berör oss mest. Och vi tar det här tillfället i akt för att bygga ett starkare och mer rättvist Storbritannien, sade premiärministern.
Talet väckte, som brukligt är i det brittiska parlamentet, högljudda reaktioner bland ledamöterna.
Grafik: Allt du behöver veta om Brexit
Nu inleds närmare två års förhandlingar om vilka villkor som ska gälla efter utträdet och många frågor återstår att lösa.
May gör klart att hon vill se ett ”modigt och ambitiöst” frihandelsavtal mellan Storbritannien och EU, men att tidsschemat för att få till ett sådant är knappt. En annan knäckfråga är vad som ska hända med landets gränser. Brittiska regeringen har signalerat att den vill att gränsövergångarna ska bli så smidiga som möjligt, inte minst mellan Nordirland och republiken Irland.
En tredje fråga är vad som händer med alla de EU-medborgare som bor och arbetar i landet, däribland många svenskar.
Läs mer: Lättare att lämna än bli lämnad
– Jag hoppas att vi kan ta itu med den här frågan kring EU-medborgare här och brittiska medborgare i andra medlemsstater så tidigt som möjligt i förhandlingarna, sade May.
– Vi lämnar inte Europa. Vi kommer att fortsätta att vara en trovärdig vän och allierad. Vi kommer att göra vad vi kan för att hjälpa EU att blomstra och lyckas.
Analys: Konflikterna som hotar avtalet
Från EU:s permanente rådsordförande, Donald Tusk från Polen, var tongångarna inte särskilt positiva när han nio månader efter folkomröstningen tog emot ansökan ur den brittiske EU-ambassadören Tim Barrows hand. Tusk beklagar att ett av de viktigaste medlemsländerna, världens sjätte största ekonomi, nu lämnar unionen.
TV: Skilsmässan på 60 sekunder
– Det finns ingen anledning att låtsas att det här är en glädjedag, varken i Bryssel eller London, sade Tusk och avslutade sitt korta anförande med orden:
– Vad kan jag tillägga? Vi saknar er redan. Tack och adjö!