Nordkoreas ledare Kim Jong Un och nordkoreaner på landsbygden som står på en förstörd åker. Foto: Arild Blomkvist/Norges Røde Kors.

Svår matbrist i Nordkorea – ”landet har gått bakåt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år av svår torka hotar matbristen att förvärras i Nordkorea. Enligt FN saknas över en miljon ton mat om året i landet. – Oavsett hur mycket mat man producerar så kommer det inte att vara nog, berättar Torkel Henriksen från norska Röda Korset, som nyligen besökt landet.

När Nordkorea förra veckan inledde sin första partikongress på 36 år var Pyongyang putsat upp till tänderna och de drygt 100 utländska journalister som bjudits in till landet för kongressen fick bara se utvalda delar av landet.

Torben Henriksen vid norska Röda korset har sett en helt annan bild av det slutna landet. Han är nyligen hemkommen från Nordkorea och kan berätta om vardagen bortom den upputsade ytan. En stenhård vardag där livet till största delen kretsar kring att få mat.

Friktion

– Landet har närmast gått bakåt från att nästan ha varit industrialiserat till att ha blivit ett jordbrukssamhälle, säger Torben Henriksen till SVT:s Friktion.

Landets jordbruk liknar det som fanns i Norge för 150 år sedan, berättar han.

– Det är ett väldigt enkelt jordbruk, med hackor och spadar och väldigt lite maskiner. Jag såg bara en traktor och den stod stilla.

70 procent lider av matbrist

Nästan 70 procent av Nordkoreas befolkning lider av matbrist och nära 30 procent av alla barn under fem år är kroniskt undernärda, enligt FN. Torben Henriksen säger att bristen dels beror på de senaste två årens kraftiga torka men också på att så mycket skog har huggits ner och att minsta regnskur därför bildar översvämningar som förstör skörden.

– De jag har träffat har inte ätit kött på många år. Kosten består av grönsaker och ris är en lyx för många.

Röda korset arbetar med att stötta landsbygden med jordbruk. Men även om Torben Henriksen ser att organisationens arbete gör stor nytta så kommer det inte att räcka.

– Även om skörden lyckas väldigt bra så kommer det inte vara nog. Nu kommer den antagligen inte lyckas särskilt bra och då kommer det att bli värre.

Inga mediciner på sjukhusen

Röda Korset besökte också sjukhus i Nordkorea, många är i så uselt skick att ingen åker dit.

– Sjukhusen är eländiga. Det finns många sjukhus och de är väl spridda över landet men alla sjukhus jag har besökt är tomma på mediciner, förutom de leveranser med enkla mediciner som Röda Korset kan bidra med, säger han och fortsätter:

– Sjukhusen har nästan ingen ström och kan inte driva några elektriska apparater. Det är så kallt på sjukhusen att man hellre stannar hemma än att åka dit och det finns ju ändå inga mediciner.

”För förtryckta för att göra någonting”

Nyligen uppmanade ledaren Kim Jong Un folket att förbereda sig för en möjlig kommande svält. ”Vi kan behöva gå en mödosam marsch, då vi kommer att behöva tugga rötterna av växter än en gång”, stod det i en ledare i den statliga tidningen Rodong Sinmun.

Men samtidigt som Nordkorea varnar för kommande problem med matförsörjningen fortsätter man att lägga stora resurser på att utveckla robotsystem och kärnvapen. Mikael Weissmann, forskare vid militärvetenskapliga institutionen vid Försvarshögskolan, säger att regimen i Nordkorea knappast är beredd att prioritera folkets välmående framför att utveckla robotar och kärnvapen.

–  Tillgången på mat påverkar inte regimens möjlighet att sitta kvar. För regimen är det viktiga att militären och övriga eliten i landet i tillräckligt hög utsträckning får vad de vill ha, då det är de som skulle kunna utmana det rådande systemet. Själva folket är för förtryckta för att kunna göra någonting.

Här kan du se alla avsnitt av Friktion!

Om Friktion

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 17 maj handlar Friktion om Nordkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet