Germanwings flight 4U 9525 kraschades med största sannolikhet medvetet mot ett berg av andrepiloten Andreas Lubitz. Nedslagsplatsen ligger på en brant bergskam omkring 2.000 meter över havet, nära samhället Barcelonette. När det nära 70 ton tunga Airbusplanet träffade berget var hastigheten 700 kilometer i timmen och kraften i nedslaget var enormt.
Det franska inrikesministeriet släppte på onsdagen nytagna bilder på den räddningspersonal som fortfarande arbetar på haveriplatsen där Germanwings-planet störtade i förra veckan. Det är bilder som ytterligare understryker den förskräckande förödelse som orsakades av kraschen.
Väg har dragits fram
Utrustade med säkerhetsselar och hjälmar arbetar 45 specialutbildade polisen i den svåra terrängen. Det är ett tidskrävande och mentalt påfrestande arbete att finkamma marken i hopp om att komma ett steg närmare lösningen på den gåta som förbryllar en hel värld. Eftersökningsarbetet har under veckan försvårats av hårt väder.
För att underlätta arbetet har en provisorisk väg byggts, så att man med hjälp av fyrhjulsdrivna bilar kan ta sig upp på berget.
Redan i går uppgav myndigheter att alla kroppsdelar efter de 150 människor som förlorade livet är bärgade. Men arbetet med bevis och sökandet efter den andra svarta lådan fortsätter.
”Psykologer på plats”
I en intervju med den tyska tv–kanalen ZDF berättar Patrick Touron, ställföreträdande chef för det franska gendarmeriets undersökningsgrupp om det mödosamma arbetet. Touron beskriver hur brottsplatsundersökarna dagarna efter kraschen lade kroppsdelar och vrakdelar i lådor som fick vinschas ner med helikopter.
Förutom den fysiska ansträngningen arbetet på det branta berget innebär är det också mentalt påfrestande att befinna sig bland resterna efter flygkraschen.
– Vi har psykologer på plats, säger Touron till ZDF.
Sörjande lämnar DNA-prov
Arbetet leds av franska myndigheter, men tysk polis bistår även i undersökningen. För de rättsläkare som skickats dit väntar ett slitsamt arbete med att identifiera offren. Genom att kontakta läkare och tandläkare i offrens hemländer hoppas rättsläkare enklare kunna identifiera offren.
Enligt Bild har några av offren kunnat identifierats genom smycken, vigselringar och klockor. Man har även hittat rester efter besättningens uniformer. Några av de anhöriga som kommit till platsen för att sörja har enligt Bild fått lämna DNA-prov, för att underlätta arbetet.