Myndigheten för samhällsskydd och beredskap packar i Kristinehamn för att skicka en räddningsinsats till Nepal.

Svensk räddningsinsats till Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickar ett flygplan till Nepal i morgon eftermiddag med ett sök- och räddningslag om 60 personer till de drabbade områdena i Nepal. Det blir tolv hundar och materiel för en insats som ska pågå i drygt två veckor, bekräftar Christian Di Schiena, biträdande enhetschef för insatser på MSB.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gett klartecken för den svenska hjälpinsatsen i Nepal. MSB skickar ett sök- och räddningslag som ska arbeta i drygt två veckor.

– De kommer att kämpa hela vägen, säger Christian Di Schiena på MSB.

Jordbävning i Nepal

Det svenska sök- och räddningslaget, som består av 60 man och tolv hundar, kommer att arbeta under svåra och farliga förhållanden. Många av de raserade byggnaderna i Katmandu var illa konstruerade och det finns fortsatt risk för ras. Samtidigt har många vägar till omkringliggande byar skurits av på grund av jordskred.

– Den stora utmaningen i sådana här situationer är logistiken, att kunna få tillgång helt enkelt, säger Christian Di Schiena, biträdande enhetschef för insatser på MSB, till TT.

Två veckor

Den svenska hjälpstyrkan har tillräckligt med materiel och förnödenheter för att vara självförsörjande i två veckor, och även om det är under dygnen direkt efter en jordbävning som flest personer räddas säger Christian Di Schiena att det finns hopp även senare.

– På Haiti var det folk som klarade sig i upp till tio dagar. Hamnar du i ett läge där du har tillgång till luft och vatten, och kanske till och med mat, så kan det gå, säger han.

Beredskapsförråd

I Nepal har Röda Korset beredskapsförråd som nu öppnas, med bland annat vattendunkar, soppköp och filtar. I ett tidigt skede frigörs också pengar ur en katastrofpott.

– Man ser över vad som behöver flygas in, både personal och utrustning. Det kan handla om IT-telekom, vatten och sanitet, säger Nina Paulsen, regional representant för Asien vid svenska Röda Korset.

Hon säger att ett problem med Nepal är att infrastrukturen är bristfällig och nu skadad. Det gör det dels svårt att få ut hjälpen – men också svårt att ta sig till hjälpen.

– Det finns en risk att skadade som överlevt själva jordbävningen inte får tillgång till sjukvård, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet