Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör svenska Moheb Rashid om situationen på sjukhuset: ”Ett helvete på jorden” Foto: Privat

Svenska läkaren om situationen i Gaza: ”Helvetet på jorden”

Uppdaterad
Publicerad

Havsvatten används i operationssalarna, barn kommer in med amputerade kroppsdelar och läkare jobbar dygnet runt. Den svenska traumakirurgen Moheb Rashid vittnar om total misär på europeiska sjukhuset Khan Yunis i Gaza.

– Det jag har sett är svårt att beskriva med ord, det är extremt på alla sätt, säger han.

Moheb Rashid är nyligen hemkommen från Gaza där han, tillsammans med en internationell grupp läkare, arbetat på Europeiska sjukhuset i Khan Yunis i södra Gaza. Till vardags jobbar han på Nordlandssjukhuset i Norge och när han inte arbetar bor han i Göteborg.

– Det är en katastrofsituation, både gällande volymen av patienter och skadeomfattningen på varje individ, säger han.

Krig mellan Israel och Hamas

Det europeiska sjukhuset i Gaza är det största sjukhuset i Gaza som fortfarande är i drift. Moheb beskriver att majoriteten av patienterna är barn som ofta har förlorat sina armar och ben i bombardemang.

– Den vanligaste skadan är traumatiska amputationer, och de har alltid flera andra svåra skador.

Han säger också att många är skadade från tryckvågorna från explosioner, vilket innebär extrema brännskador eller att organ skadats allvarligt.

Sjukhuset behandlar endast patienter med skador från kriget.

– Vanliga patienter som behöver vård för till exempel ett dåligt hjärta eller njursvikt tar sig aldrig till sjukhuset, de människorna dör, säger Moheb.

Saltvatten i operationssalen

Läkarna på sjukhuset har ingen tvål att tvätta händerna med och de använder vatten direkt från havet i operationssalen.

– Sjukhusen saknar vatten, mediciner, instrument, handskar och allt annat. Hygienen är inte lätt med det fungerar, säger Moheb.

Palestinsk sjukvårdspersonal har inte fått lön sedan oktober.

– De jobbar gratis, dygnet runt och bor med sina familjer på sjukhuset. De flesta har förlorat en del av eller hela sin familj i kriget men de fortsätter jobba.

Van vid krissituationer

Som traumakirurg är han van komplicerade operationer. Men det han upplevde på sjukhuset i Khan Yunis är något som han aldrig hade kunnat föreställa sig.

– Jag är väl medveten om alla textböcker i traumakirurgi, jag har aldrig sett något liknande, den här typen av skadeomfattning finns inte beskriven i ord, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet