Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkitekturhistoriker Martin Rörby är tveksam till om den historiska byggnaden kommer att återbyggas interiört. Foto: SVT

SVT:s reporter om Börsen: ”Minst halva byggnaden är totalförstörd”

Publicerad

Eftersläckningsarbetet pågår fortfarande ett dygn efter branden i ikoniska Börsen. Branden har orsakat enorma skador på ”köpenhamnarnas Notre-Dame”, säger SVT:s reporter som är på plats i den danska huvudstaden.

Börsen är en av Köpenhamns äldsta byggnader och faktum är att när den byggdes var Skåne fortfarande danskt. Danmarks kulturminister beskrev det under tisdagen som att ”400 år av danskt kulturarv går upp i rök”.

SVT:s reporter Jane Andersson beskriver det som att minst halva byggnaden är totalförstörd efter gårdagens brand. Trots att flera konstföremål kunde räddas, bland annat av allmänheten, finns det mycket som gått förlorat.

Brand i Börsen i Köpenhamn

– Det fanns ett stort bibliotek där inne med läderinbundna böcker som förmodligen är helt borta. Biblioteket hade digitaliserats men det är ju långt ifrån samma sak, säger Jane Andersson.

Brandorsak oklar

Man vet fortfarande inte vad som orsakat branden. Räddningstjänsten misstänker dock att den bröt ut i samband med det renoveringsarbete som pågick där.

– Börsen fyller 400 år och ett stort firande var planerat till hösten, därför skulle man fräscha upp och renovera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Jane Andersson på plats i Köpenhamn. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Börsen i Köpenhamn

Mer i ämnet