– Det är institutionell rasism. Svarta människors naturliga hår ses som ett problem, säger Tinyiko Schikwambane som är en välkänd politisk aktivist i Sydafrika.
Det hela började förra veckan när några flickor på Pretoria Highschool for Girls protesterade mot skolans hårregler. De flesta skolor i Sydafrika har regler för elevernas hår och den här skolan förbjöd heller inte uttryckligen afrofrisyr. Enligt bestämmelserna ska varje elevs frisyr ”vara konservativ, snygg och i linje med skoluniformen”.
Blir trakasserade av lärare
Men flickorna menade att de blivit regelrätt trakasserade av lärarna på grund av sitt hår.
– De sa att jag såg ut som ett får och att jag borde rakpermanenta eller fläta håret, säger en anonym elev på skolan.
Drar minnet tillbaka till Apartheid
Under Apartheidtiden var bara vita flickor välkomna på Pretoria Highschool for girls. Och vissa menar att hårreglerna och det som flickorna menar att lärarna sagt kan upplevas som ett sätt av skolan att medvetet nedvärdera svarta flickor.
– De upplever att skolan säger att de inte hör hemma där. Att de hör hemma någon annanstans, att de fått höra att de ser ut som apor, säger Oupa Bodibe som är talesperson för Utbildningsdepartementet i Gauteng.
”Det inte var vackert med med afro”
När nyheten om flickorna som krävde att få ha afrofrisyr på skolan spreds i sociala medier exploderade protesterna. Och när SVT frågar svarta kvinnor i Johannesburg vittnar många om liknande upplevelser från sin egen skoltid.
– Jag fick alltid höra av mina vita lärare att jag borde göra något åt mitt hår. Att det inte var vackert med med afro, säger Nondu Miso.
– Vi är afrikaner och vårt hår ser ut så här. Det måste skolorna acceptera, säger Shantel Memela.
Vita människor sätter normen
Tinyiko Schikwambane menar att det sydafrikanska samhället genomsyras av normer som satts av vita människor.
– De blir nervösa när svarta människor kommer in på deras traditionella domäner och inte anpassar sig genom att se ut, tala och föra sig som de vill.