Flyktingarna har sedan Makedonien stängde gränsen på torsdagen gjort upprepade försök att ta sig in till landet och på fredagsmorgonen använde polisen tårgas för att få dem att skingra sig. Polisen ska också ha använt chockgranater och förbjudit journalister att filma på platsen, rapporterar nyhetsbyråer.
Fick åka vidare till Serbien
3.000 flyktingar och migranter befinner sig nu mellan de båda länderna och vill in i Makedonien. De flesta har varit där i över 24 timmar och Al-Jazeeras reporter på plats vittnar om många barn och kvinnor. På bilder från området kan man se polis pressa tillbaka migranter med sköldar. Arbetare från hjälporganisationer slungar vattenflaskor över polisen till migranterna på andra sidan och ger hjälp till dem som har lyckats ta sig förbi avspärrningarna och som har drabbats av uttorkning och utmattning i den makedonska sommarhettan.
Många spädbarn och barn finns med bland de desperata människor som försöker ta sig över gränsen och hjälparbetare vittnar om fruktansvärda scener när människor trycks och kläms mot polisens avspärrningar. Enligt Läkare utan gränser använder de makedonska myndigheterna våld mot skyddslösa människor.
”Dagens chockerande scener är ett resultat av de extrema metoder man tar till för att hindra desperata människor på flykt från våld och krig från att korsa gränsen. Men att stänga gränser och använda våld är ingen lösning, det utlöser bara en humanitär kris på den andra sidan”, skriver organisationen i ett uttalande.
Även FN:s flyktingorgan UNHCR fördömer situationen för flyktingarna vid gränsen.
”Det är djupt oroande med de tusentals sårbara flyktingar och migranter, särskilt kvinnor och barn, som nu samlats vid på den grekiska sidan av gränsen under allt sämre förhållanden”, skriver UNCHR i ett uttalande.
Rapporter om våld
Det finns även rapporter om fysiskt våld mellan polisen och migranterna. Enligt lokala medier blev en polis knivskuren i magen när han skulle göra id-koll och föll enligt vittnen till marken, men uppgifterna har inte bekräftats av myndigheterna. Inrikesministeriets talesperson Ivo Kotevski förnekar att det ska ha varit bråk mellan polisen och flyktingarna, att tårgas har använts och att det finns några skadade ”på den makedonska sidan”.
Omkring 300 flyktingar tog sig vid midnatt förbi taggtråden som nu är utplacerad vid gränsen och vidare till tågstationen i gränsstaden Gevgelija. Polis skickades ut för att samla ihop och transportera tillbaka dem till Grekland, men enligt serbiska public service-kanalen RTS skickade de makedonska myndigheterna på eftermiddagen ett tåg till Gevgelija för att ta flyktingarna till Tabanovce vid gränsen till Serbien.
Öppnade gränsen tillfälligt
Under fredagen kunde ytterligare flera hundra flyktingar ta sig förbi polisen och in i Makedonien.
– Polisen flyttade på sig och vi gick in, ingen stoppade oss, säger en man till Reuters.
Enligt Al-Jazeera öppnade polisen gränsen tillfälligt, men har nu åter stängt den. Makedonska nyhetsbyråer rapporterar att bara de svagaste flyktingarna har fått passera, de flesta kvinnor och barn.
Gränsen kommer åter att öppnas tidigt på lördag morgon och därefter ska polisen släppa in migranter varannan timme, skriver Al-Jazeera.
Taggtråd och polisstyrkor
Makedonien utlyste i går undantagstillstånd på grund av den mängden migranter som kommit till landet via Grekland de senaste dagarna. Gränsen mot Grekland stängdes och förutom taggtråd har även polisstyrkor placerats vid gränsen för att hindra flyktingarna från att ta sig in.
– Vi gör det här för att öka säkerheten för de medborgare som bor i gränsområdena och för att förbättra behandlingen av migranterna, sa Ivo Kotevski i torsdags.
EU-kommissionären Johannes Hahn, som ansvarar för utvidgning av unionen, säger att Makedonien har rätt att göra id-koll på de personer som vill in i landet och neka dem som inte ”uppfyller kriterierna”.
Fördubbling sedan juli
Mellan 1.500 och 2.000 migranter kommer dagligen till Gevgelija som har ett mottagningscentrum med kapacitet för 165 personer. Siffran har fördubblats på bara en månad.
De flesta vill till EU och passerar genom Makedonien och Serbien för att ta sig dit. Tidigare i år gjorde Makedonien det lättare för migranter att passera landet genom lättade regler för bland annat kollektivtrafik, men nu säger man sig ha blivit överväldigad av mängden flyktingar som kommer till landet.