Flygplatsen Zaventem, Bryssel, 22 mars 2016. Foto: SVT / skärmdump Twitter

Terrordåd i Bryssel – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den 22 mars skakades Belgien av flera terrordåd. Här följer en sammanfattning av vad vi vet och vad vi inte vet efter attackerna.

Vad vet vi?

  • 7.58 på tisdagsmorgonen inträffade två explosioner i avgångshallen på Bryssels största flygplats Zaventem. Det ena ska ha rört sig om en självmordsbombare och det andra en bomb i en väska.
  • Klockan 9:15 inträffade ytterligare en explosion, utlöst av självmordsbombaren Khalid El Bakraoui. Denna gång i en tunnelbanevagn på ett tåg som stod inne på stationen Maelbeek, som ligger nära EU-kommissionens och ministerrådets byggnader i centrala Bryssel.
  • Terrorgruppen IS har tagit på sig skulden för de två terrordåden. En bild från flygplatsen har publicerats på tre män som misstänks för dåden. En av dem är Ibrahim El Bakraoui, som sprängt sig själv på flygplatsen. Ibrahim var bror till Khalid El Bakraoui, båda är döda. Mannen till vänster på bilden har identifierats som Najim Laachraoui och han sprängde sig själv till döds på flygplatsen.
  • Den tredje personen på bilden från flygplatsen, ”Mannen i hatten” heter Mohamed Abrini och greps fredagen 8 april. Då greps ytterligare tre män som misstänks för terrorbrott. En av dem är svenska Osama Krayem, 23 år. De två andra misstänkta, Bilal E. M., 27 år, och Hervé B. M., 25 år, är rwandiska medborgare.
  • När bilderna offentliggjordes kontaktades polisen av en taxichaufför som kört männen till flygplatsen. Han berättade även att de haft fler väskor med sig som inte fått plats i bilen. Chaufförens uppgifter ledde polisen till en lägenhet i stadsdelen Shaerbeek i centrala Bryssel. Där hittades kemiska produkter och ytterligare en spikbomb.
  • Den officiella dödssiffran från regeringen är 35 personer.
  • 340 personer skadades i dåden, varav cirka 60 allvarligt.
  • Två svenskar är döda, en kvinna i 30-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern.
  • Den största sprängladdningen fanns på flygplatsen men terroristerna lyckades inte spränga den. Men laddningen blev instabil och detonerade av sig själv någon timme senare. Ingen skadades i den explosionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet