Storbritanniens premiärminister, Theresa May (Tories), annonserade nyval under tisdagen. Foto: TT / Reuters / Toby Melville

Analys: Theresa May hoppas få mer makt – med brittiska nyvalet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Theresa Mays besked att hon vill utlysa nyval är ett smart drag för att utnyttja sin popularitet. Hon vill vara vald till premiärministerposten, inte bara tillsatt. Som folkvald får hon ett starkare mandat att förhandla med EU om brexit. Hon hoppas också att nyvalet ska ge henne större makt över det brittiska parlamentet.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Premiärminister Theresa May fick efterträda David Cameron när han avgick efter nederlaget i folkomröstningen om brexit förra året. Det var inget drömläge för henne med tanke på att hon personligen var emot brexit. Hon fick ärva ett djupt splittrat land och ett oenigt Tory-parti. 

Hon har upprepade gånger sagt att hon inte vill ha nyval men den senaste tidens högljudda kritik från oppositionen i parlamentet har fått henne att ändra sig.

Brexit

Hon känner sig motarbetad av Labour

Oppositionen vill påverka brexitprocessen och det har lett till ständiga och stökiga debatter i parlamentet. Theresa May har bara en majoritet på 17 ledamöter i parlamentet och det egna konservativa partiet är dessutom splittrat i flera frågor när det gäller brexit. 

Styrkeposition mot EU

Theresa May har sen hon tillträdde arbetat hårt och målmedvetet på att baxa Storbritannien genom det oerhört komplicerade utträdet ur EU.

Hon känner sig motarbetad av Labour, av Liberaldemokraterna och av det skotska SNP. Nu vill Theresa May ha större enighet bakom sig för att kunna tala med EU från en styrkeposition.

LÄS MER: Statsvetaren: ”Ett gyllene tillfälle”

 Premiärministern utmanar oppositionen som kritiserat henne, att lägga fram sina förslag och synpunkter om framförallt brexit i ett nyval.  Hon vill ge folket en chans att ställa sig bakom henne, att rösta på stabilitet och ledarskap istället för splittring. Det är den bild hon vill ge av sig själv och hoppas väljarna ska påverkas av.

Bra opinionssiffror

Det här blir andra gången på två år som Storbritannien går till val. Men de senaste opinionsmätningarna pekar mot en storseger för de konservativa Tories vid ett nyval.

Det har givetvis påverkat Theresa Mays beslut att gå till val nu för att sen kunna sitta säkert vid makten de närmaste fem åren. 

Fast hand

Det är troligt att många britter uppskattar vad de ser som en fast hand och tydlig kurs i det här läget. Det har inte funnits en starkare konservativ kvinnlig ledare än Theresa May, sen Margaret Thatcher.

Hon kanske är lite stram och stel men man förknippar henne ofta med just Thatcher, järnladyn som ledde Storbritannien i 11 år.

TV: Få koll på brexit på 1 minut

Även om Margaret Thatcher också var oerhört impopulär så styrde hon Storbritannien med en fast hand. Och i dessa oroliga tider är det många som längtar efter en stark och tydlig ledare.    

Det ser också ut som om Theresa May i juni kan vinna sympatier och röster för att ohotad kunna leda Storbritannien ut ur EU.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet