Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tim från Storbritannien väcktes av vulkanlarmet – filmade det snabba förloppet: ”Lavan var väldigt nära” Foto: Walk With Me Tim/Toutube

Tim filmade utbrottet: ”Var den sista att lämna hotellet”

Publicerad

Varningssirenerna väckte Tim Landon i gryningen. Han turistade på Blå lagunen – men fick lämna det isländska hotellet i all hast.

– De sa att jag skulle sätt mig i bilen och köra direkt till flygplatsen. Jag var nog den sista att lämna hotellet, säger han.

Tim Landon från Storbritannien bokade resan till Island för flera månader sedan – men efter det stora vulkanutbrottet på Reykjaneshalvön tvekade han in i det sista kring om det var säkert att åka.

– Det hade varit prat i sociala medier om att det kan komma ett utbrott vilken dag som helst. Men jag valde att åka, säger han.

Tim bodde vid Blå lagunen, en av Islands mest kända turistattraktioner, natten till torsdagen och väcktes av ett larm tidigt på morgonen.

– Jag drog undan gardinerna och såg det röda på himlen och förstod direkt vad det var. Sen var det någon som knackade på dörren och sa att jag måste ut.

Vid 6-tiden på morgonen evakuerades Tim och de andra hotellgästerna. Tim filmade utbrottet – som visade sig komma förvånansvärt nära.

Se Tims video från utbrottet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.