Foto: TT

Miljarder fattas för hjälp till syrier i grannländer

Uppdaterad
Publicerad

Trots att halva 2016 har gått har FN bara fått in en knapp fjärdedel av de pengar man har begärt för hjälp till syrier som flytt till grannländerna. – Att få ihop alla de pengar som vi har bett om ser väldigt mörkt ut, säger Fredrik Sperling, pressekreterare på UNHCR.

Fler än 4,8 miljoner syrier har flytt till något av grannländerna. Bara det senaste året har antalet syrier i Turkiet, Jordanien, Libanon, Irak och Egypten ökat med över en miljon. Behovet av ekonomisk hjälp är stort, men hittills har 3RP – det program där bland annat FN-organ och frivilligorganisationer samlar in pengar till syrier i grannländerna – inte fått i närheten av vad som begärts.

– Det ser väldigt mörkt ut. Det är därför vi vädjar till världens länder om pengar, säger Fredrik Sperling, pressekreterare på UNHCR i norra Europa.

Friktion

Totalt har organen bakom insamlingen vädjat om 4,5 miljarder dollar, motsvarande 37 miljarder kronor, i år. Men när halva året har gått har endast 997 miljoner dollar kommit in, alltså inte ens en fjärdedel.

Kan tvingas dra in på matransoner

Förra året slutade resultatet på 62 procent av de pengar som hade begärts. Då tvingades FN bland annat dra in månadsbidrag till hundratusentals flyktingar i grannländerna.

– Får vi inte in pengarna så betyder det att hjälpen blir det absolut nödvändigaste. Vi tvingas dra in på matransoner, utbildning och kontantbidrag. Flyktingfamiljer kan till exempel känna sig tvingade att skicka ut barnen i arbete för att försörja familjen.

Ännu svårare på andra platser

Utöver hjälpen till flyktingar i grannländerna har FN också begärt hjälp till de syrier som är på flykt inom landet.

– Det är viktigt att kunna fokusera på flera delar samtidigt. Att både kunna hjälpa på plats, i grannländerna och på de som har flytt till Europa. Det hänger ihop allting.

Ändå är insamlingen för Syrien betydligt mer framgångsrik än de för många andra områden, betonar Fredrik Sperling.

– Det är mycket fokus på Syrien och vad som händer där. Då riskerar det att hända som vi ser nu, att andra glöms bort. Centralafrikanska republiken, Sydsudan och Somalia, till exempel, där är det ännu svårare att nå målen.

Här kan du se alla avsnitt av Friktion!

Om Friktion

I SVT:s utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen 31 maj handlar Friktion om Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet