Ramzan Kadyrov, Tjetjeniens president. Foto: TT

Tiotusentals skriver under Amnestys namninsamling till Tjetjenien: Sluta döda homosexuella!

Uppdaterad
Publicerad

Homosexuella kan inte leva öppet i den ryska delrepubliken Tjetjenien, och efter att det i början av april rapporterats om kidnappningar, tortyr och mord på hundratals homosexuella män startade människorättsorganisationen Amnesty en namninsamling.

Svenska RFSL har varit i kontakt med ryska hbtq-organisationer som uppger att de män som tillfångatagits har torterats och tvingats uppge namn på andra homosexuella.

Även den internationella människorrättsorganisationen Amnesty har kontakt med organisationerna och med den ryska tidningen Novayata Gazeta som publicerat uppgifterna.

LÄS MER: Homosexuella bortförda och torterade i Tjetjenien

– Det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter och det här är en uppenbar kränkning, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunig inom diskrimineringsfrågor på Amnesty.

Svårt få bekräftade uppgifter

De ryska organisationerna har kontakt med män som flytt från området och vittnat om övergreppen. På så sätt har uppgifterna i den ryska tidningen bekräftats, men av rädsla för repressalier är det svårt att få vittnesuppgifter.

– Men vi har förtroende för tidningen och för reportern som ligger bakom rapporteringen, och vågar luta oss mot de uppgifterna, säger Johanna Westeson.

”Pågår kampanj”

Flera personer ska ha mist livet till följd av tortyren, något som SVT Nyheter rapporterat om. Enligt Amnesty finns det tillräckligt med stöd att säga att det är en kampanj som pågår i Tjetjenien.

– Antingen står officiella myndighetsgrupperingar bakom den och är det inte det så ser myndigheterna mellan fingrarna, säger Johanna Westeson.

”Kan inte förtrycka de som inte finns”

Enligt tjetjeniska myndigheter ska detta aldrig ha hänt – helt enkelt för att homosexualitet inte existerar i landet.

– Man kan inte arrestera eller förtrycka människor som inte existerar i republiken. Om sådana människor existerade i Tjetjenien skulle polisen inte behöva oroa sig för dem, eftersom att deras egna släktingar skulle skicka dem till en plats de aldrig skulle kunna återvända ifrån, säger Alvi Karimov, talesperson för Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, till den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax.

Riktat mot Ryssland

En namninsamling har startats med ambitionen att de påstådda övergreppen ska utredas och att de skyldiga ska ställas inför rätta. Aktionen riktar sig mot Ryssland, där Tjetjenien är en delrepublik.

– Det är inte enkelt att påverka Ryssland, och det kan komma att ta ett tag men vi hoppas att trycket kommer att bli så hårt att de måste ta krafttag, säger Johanna Westeson.

Många har skrivit under

Hittills har över 50.000 människor skrivit under namnlistan, som ska skickas till högste utredaren vid det ryska åklagarämbetet, Aleksandr Bastrykin.

– Intresset för hbtqi-frågor är stort i Sverige generellt, och den här frågan har fått stor uppmärksamhet, säger Johanna Westeson.

FAKTA: HOMOSEXUALITET I RYSSLAND

  • Homosexualitet var förbjudet i Sovjetunionen och efterföljaren Ryssland ända fram till 1993. Först 1999 slutade homosexualitet att klassas som en psykisk sjukdom.
  • Sommaren 2013 infördes en lag för att förbjuda ”propaganda för icke-traditionella sexuella läggningar bland minderåriga”, trots hård kritik från omvärlden.
  • Flera människorättsorganisationer har tidigare anklagat ryska myndigheter för att de blundar för våldsamma attacker mot homosexuella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.